Страници

събота, 31 август 2013 г.

Карамелизирани банани в палачинкова кошничка


  Лек, слънчев десерт с карамелен дъх и сладоледен привкус!



Продукти
за 4 порции:
2 банана
4 тънки дантелени палачинки
100г кафява захар
50-60г краве масло
сладолед за гарниране


   Първо се подготвят кошничките. Всяка палачинка се поставя върху обърната с дъното нагоре чаша и се завърта в микровълнова фурна за 1мин. на пълна мощност. Изважда се и се оставя да изстине върху чашата. Палачинката се втвърдява, става хрупкава и е готова, оформена кошничка.








   
    В тиган с дебело дъно се разтопява маслото, добавя се захарта и се оставя да карамелизира.
Бананите се нарязват на колелца и се добавят при карамела. Запържват се леко от двете страни. Разпределят се в готовите кошнички, като се поливат с образувалия се  сос. Гарнират се с топка сладолед и се поднасят веднага!



              Да ви е сладко!


петък, 23 август 2013 г.

Капоната

Продукти:
1 патладжан
1 червена сладка пиперка
1 глава лук
3-4 домата
шепа маслини
сол, щипка захар
1ч.л. оцет
зехтин
босилек
магданоз

   Патладжанът се нарязва на кубчета и се посипва обилно със сол. Оставя се за 30мин. да му излезе горчивият сок и се изплаква и подсушава.
   В голям тиган се сгорещяват 2-3с.л. зехтин и се запържва патладжанът до златисто. Отцежда се и се прехвърля в купичка.
   В същата мазнина се задушава лук, нарязан на ситно. Добавя се пиперката на лентички, а след малко и доматите на кубчета. След няколко минути патладжаните се връщат в тигана, капонатата се посолява на вкус, добавят се маслините, щипка захар и оцета. Оставя се да покъкри на огъня 10-15мин. на слаб огън. Поръсва се обилно с нарязан босилек и магданоз.
   Капонатата е вкусна топла, но още по-вкусна е след като се охлади напълно и престои. Божествена е с пресен, дъхав хляб!

събота, 17 август 2013 г.

Семифредо с ягодово пюре и годжи бери

Продукти:
3 яйца
6с.л. захар
щипка сол
500мл сладкарска сметана
ягодово пюре* или сладко
шепа годжи бери
1с.л. пчелен мед

   Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците, с щипка сол се разбиват отначало на ниска скорост, докато се запенят, след което оборотите на миксера се увеличават на макс. Една по една се добавят 3с.л. захар и разбиването продължава до твърди връхчета.
   Жълтъците с 3с.л. захар се поставят на водна баня и се разбиват с миксер до побеляване и температура около 40-45С(пробва се с кутрето - може да се задържи само няколко секунди в сместа). Купата се отдръпва от огъня и жълтъците се бият, докато поизстинат.
   Сметаната се разбива до меки връхчета и се смесва с жълтъците. Белтъците се добавят и се разбърква леко с шпатула, с кръгови движения отдолу нагоре, за да се запази обема на сместа.
   Продълговата форма за кекс се облепя с фолио или хартия за печене. Сладоледената смес се излива на няколко пласта, като между всеки пласт с лъжица се сипва от ягодовото пюре или сладко. Напълнената форма се покрива с фолио и се прибира във фризера поне за 4 часа.
   Годжи бери се накисва в меден сироп от 1с.л. мед и 2-3с.л. вода. Оставя се така до сервирането.
   Готовото замразено Семифредо се обръща на поднос и се освобождава от фолиото. Сервира се нарязано на порции, гарнирано с отцедените ягодки годжи бери и ягодово пюре/сладко.

  * Ягодовото пюре се приготвя като плодовете(претеглени) се пасират и се добавя същото количество захар. Сместа се бърка до разтопяване на захарта. Прибира се в бурканчета, които се съхраняват в хладилник. За по-дълго съхранение могат да се стерилизират 5 мин. Така приготвени ягодите запазват много добре аромата и полезните си вещества.