Страници

петък, 23 август 2013 г.

Капоната

Продукти:
1 патладжан
1 червена сладка пиперка
1 глава лук
3-4 домата
шепа маслини
сол, щипка захар
1ч.л. оцет
зехтин
босилек
магданоз

   Патладжанът се нарязва на кубчета и се посипва обилно със сол. Оставя се за 30мин. да му излезе горчивият сок и се изплаква и подсушава.
   В голям тиган се сгорещяват 2-3с.л. зехтин и се запържва патладжанът до златисто. Отцежда се и се прехвърля в купичка.
   В същата мазнина се задушава лук, нарязан на ситно. Добавя се пиперката на лентички, а след малко и доматите на кубчета. След няколко минути патладжаните се връщат в тигана, капонатата се посолява на вкус, добавят се маслините, щипка захар и оцета. Оставя се да покъкри на огъня 10-15мин. на слаб огън. Поръсва се обилно с нарязан босилек и магданоз.
   Капонатата е вкусна топла, но още по-вкусна е след като се охлади напълно и престои. Божествена е с пресен, дъхав хляб!

Няма коментари:

Публикуване на коментар