Страници

вторник, 23 юли 2013 г.

Бриош-пита с локум

   Тестото за тази сладка питка е по рецептата за бриоши с шоколад и локум - много сполучлива и с винаги прекрасен резултат рецепта!

Продукти:
600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
2 кутийки локум за пълнеж


   Маята се разбърква в прясното мляко с 1с.л.захар и 2-3с.л. брашно и се оставя да шупне за 15мин., след което се замесва меко тесто с добавянето на останалите продукти.
Оставя се на топло да удвои обема си,
премесва се и се оставя още веднъж да се надигне. Моето тесто поверявам на машинката - тя го измесва отлично!
  Готовото, два пъти втасало тесто се разточва на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват кръгчета. Нареждат се по три кръгчета, едно до друго, като се застъпват. В единия край се поставят две локумчета и се завиват на руло. Разрязват се с остър нож и се изправят. Получават се розички, които се нареждат плътно в подмазана с масло тава.


   Наредената пита се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си, намазва се с жълтък, разбъркан с малко прясно мляко и се изпича в предварително загрята на 160-170С фурна.



сряда, 3 юли 2013 г.

ПАНАКОТА С ЯГОДИ И ШАМПАНСКО

Продукти за 4 порции:
200мл течна подсладена сметана
200мл прясно мляко
ванилена есенция
100мл шампанско
2 пак. желатин(20г)
200г ягоди
захар на вкус

   Ягодите се почистват и измиват. По-едрите се разполовяват. Поръсват се с 1-2с.л. захар и се заливат с шампанското. Оставят се да се мариноват, като периодично се разбъркват.
   Желатина се разпределя в две купички - в едната 15г(пакетче и половина), в другата - 5г(половин пак.). Залива се с малко вода, колкото да го покрие и се оставя да набухне.
   Към по-голямото количество желатин се добавя прясното мляко и се загрява на водна баня до разтопяване на желатина. Добавя се сметаната, няколко капки ванилена есенция и захар на вкус. Сместа се разпределя в чаши и се прибира в хладилник да стегне леко.
   Останалият желатин се смесва с отцеденото от ягодите шампанско. Загрява се на водна баня да се разтопи и се охлажда. В чашките, върху белия слой се нареждат маринованите ягоди и се заливат с шампанско. Панакотата се прибира отново в хладилник до пълното стягане на десерта.
   Да ви е сладко!