Страници

петък, 22 март 2013 г.

Тайните на картофеното пюре

   Да, да, правилно прочетохте - картофено пюре, най-обикновено пюре от картофи, често присъстващо на трапезата ни като гарнитура към меса и риба, колбаси и субпродукти.
   Реших, че ще е полезно за начинаещите домакини да споделя как го приготвям, а също така и няколко специфични подробности, за да стане то леко, пухкаво и апетитно!
   И така - започваме с картофите - добре е да са от тъй наречените "хлебни" картофи - увират бързо и лесно се "разпиляват". Такива картофи просто "цъфват", ако се варят необелени и се боднат с нож.
  За да се запазят всички полезни вещества в картофите, препоръчват те да се варят цели и необелени, но на мен ми е труден момента с беленето на горещите картофи и затова ги обелвам и разполовявам. Варя ги в леко подсолена вода до омекване.
   Сварените картофи отцеждам добре и ... внимание!!! връщам тенджерата с отцедените картофи на топлия котлон, без капак, да изпръхнат за няколко минутки.
   Докато картофите се варят изваждам маслото от хладилника да се отпусне. Прясното мляко задължително!!! трябва да е горещо или поне достатъчно топло. От студено мляко пюрето придобива неапетитен сивкав отенък и блудкав вкус. Ако не разполагам с достатъчно мляко в момента, просто отливам от водата, в която са варени картофите и я смесвам с мляко.
   И така - картофите са опръхнали, но все още горещи, добавям маслото и започвам да мачкам с прибор за картофено пюре. Никога не използвайте пасатор или миксер! Само на ръка! Иначе рискувате вместо пухкаво пюре да сервирате на масата подобие на лепило!
  Добавям на порции от горещото мляко до достигане на необходимата гъстота. Посолявам на вкус, ако има нужда и пюрето е готово! Пухкаво и апетитно!
  Ако няма да го сервирате веднага го поддържайте топло - отгоре на печката, в затоплена фурна или като потопите тенджерата в по-голям съд с гореща вода.
   Това е! Опитайте!

9 коментара:

  1. Аз искам да благодаря за тази публикация, беше ми много полезна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вече от година го правя все така и съм много доволна от резултата. Видях го някога по сателитния канал на БНТ във "Време за готвене".

    ОтговорИзтриване
  3. Прияде ми се пюре от твоето! :)
    Много вкусно изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  4. Полезни съвети за едно вкусно картофено пюре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Празник Благовещение(Благовец),Веси
    Желая ти много здраве и щастие! Бъди благословена жена, съпруга, майка и баба!

    ОтговорИзтриване
  6. Към така приготвеното пюре, добавете и крема сирене. Става много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  7. А слагам и малко сирене,става невероятно!

    ОтговорИзтриване
  8. Маслото си е там, в описанието на рецептата. А подправки ... аз не слагам, пюрето с масло и мляко е достатъчно ароматно, за да го развалям. :)

    ОтговорИзтриване