Страници

петък, 30 март 2012 г.

Великденски зайчета с шафран

  Идеята за тези зайчета видях тук!Много ми харесаха и реших, че ще се пробвам да ги направя. Тестото за тях е моя импровизация,  по подобие на козуначените пиленца и ето какви се получиха тези зайковци!

Продукти за 10 кифлички:
2 яйца(единият жълтък е за намзване)
160мл прясно мляко
20г свежа мая
80мл общо разтопено масло+олио
130г захар
3 - до3 1/2ч.ч. брашно
1г шафран*
щипка сол
стафиди

 Млякото се загрява почти до кипване и в него се добавя шафран.Оставя се да се охлади до 30-35С ,
сместа се оцветява в красиво жълто.
В тази смес, след като е охладена се разтваря маята.
В кошничката на машина за хляб** се изливат разбитото яйце и белтъкът, млечната смес с маята, захарта, щипка сол, топлата мазнина и най-отгоре брашното. Отначало сложих 3ч.ч.брашно, а после постепенно добавях да стане стегната топка.
  Пуска се на програма "тесто"! 20мин. след като е месила, машината се спира и се пуска отново програмата отначало да меси - т.е. става двойно месене и втасване - един път тестото е увеличило леко обема си, премесва се и отново втасва. Оставя се програмата да работи до край, а тестото да утрои обема си.
   Готовото втасало тесто се премесва отново и се разделя на 10части. От всяко късче тесто се отделя малко топченце за опашчица, едно по-голямо за главичка, а останалото се оформя на дълъг (45-50см), тъничък  фитил с дебелината на кутре. Завива се на спирала. От парченцето за главичка също се оформя фитилче, но късичко и дебело. Приплесва се леко и с остър нож се прерязват ушичките. В застлана с хартия тава се сглобяват зайчетата, като се оставя разстояние помежду им.  Поставят им се очички от стафидите.
  Оставят се в топла фурна за 15-20мин., намазват се с разбит с 1ч.л. прясно мляко жълтък и се посипват по желание с малко захар. Пекат се в загрята фурна на 160С с вентилатор или 180С без вентилатор 12- 15мин.
   Любопитното пиленце на снимката е за компания на зайковците! :)))

   Да ви е сладко и се забавлявайте,докато готвите!





    *Шафранът може да се пропусне или да се замени с щипка куркума.
    **Ако замесвате на ръка - в пресятото брашно направете кладенче и добавете всички съставки. Замесете стегнато, но пластично тесто и го оставете да втасва в намаслена купа, покрито с кърпа или фолио. След като удвои обема си го премесете енергично и го оставете отново на топло. След това се работи по същия начин с него.

   И предложение за празнични агънца, които могат да се приготвят от същото тесто или по тази рецепта!




Изпробвано и споделено:

                                              От Kath Mil !

                                           От Мая Симеонова !

29 коментара:

  1. Prekrasno,prekrasno...moram da ih probam napraviti !!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви зайчета,поздравления за чудесната идея!
    Носят празнично настроение!
    Ще ги направя за Великден.Благодаря за рецептата!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни зайчета! Задължително ще ги направя и аз :)

    ОтговорИзтриване
  4. Веси, невероятни са, радвам им се като малко дете :)) Жалко, че нямам машина за хляб..

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна идея за Великден, Веси! Много се радвам, че я сподели с нас. Колко настроение ще донесат тези сладурчета на великденската трапеза! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни идея и изпълнение
    много са сладки и зайчетата и пиленцата
    поздравления
    ще те следя из късо от сега нататък,да не изтърва нещо интересно:))
    хубав петък и поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни зайчета! Ще се пробваме да ги направим и ние. Шафранът с какво може да се замени?

    ОтговорИзтриване
  8. Весе, прекрасни са, определено ще спретна и аз едни такива за Великден!
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  9. Зайчетата са убиец,много сполучливи наистина!
    Пожелавам хубава вечер,Весе!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни зайчета, създаващи страхотно настроение!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Много са сладки зайчетата.Поздравления!Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Много са сладурски! Непременно ще опитам това оформление! Много благодаря за идеята и рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Веси, големи сладурчета са! Толкова красиво си ги оформила! Поздравления! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. много са нежни и красиви Веси, браво на теб, толкова много хубави и направени с любов неща ни поднасяш винаги!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви,момичета!Направете зайковците и споделете резултата!
    Ани,машината за хляб не е задължителна,чудесно тесто се получава и при замесване на ръка,поне досега все така съм го месила.
    Християна,допълних рецептата - може да пропуснеш шафрана или да го замениш с щипка куркума за цвят.

    ОтговорИзтриване
  16. Prelepi su!!! Moram da probam za uskrs, deca će biti oduševljena!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Весна,благодаря ти!
    Децата ще са очаровани!

    ОтговорИзтриване
  18. да ама твоите зайчета са много по- хубави от тези дето са те вдъхновили... разкошни са

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни зайчета, Веси!
    Децата много ще се зарадват :)

    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Qué guapísimos!!!! Te quedaron geniales. Gracias por quedarte conmigo. Besinos

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотна идея ,благодаря !:) Вече ги спретнах тези зайчета, но с друго тесто близко до козуначеното. Обаче моите зайчета синът ми ги оприличи на катерички :))))

    ОтговорИзтриване
  22. И пиленцето и зайковците са чудесно оформени и перфектни на цвят:) Майстор си, Веси :*

    ОтговорИзтриване
  23. Is there any way you can translate this recipe into English? These are so cute!

    ОтговорИзтриване
  24. I have just tried your recipe. This bunny is fabulous ! Thanks !

    http://www.odelices.com/recette/brioches-lapins-de-paques-etapes-en-photo-pas-a-pas-r3460/

    ОтговорИзтриване
  25. Страхотна рецепта. Правя ги вече две години и тази година пак ще ги правя,само имам един въпрос. Моите се надуват много и се губи от формата а Вашите са перфектни. Как го постигате?
    Поздрави

    ОтговорИзтриване