Страници

четвъртък, 8 март 2012 г.

Плетен венец с мед и орехи

   Честит празник,дами!!!
Честит 8-март!
   Бъдете обичани,
уважавани,усмихнати и много,
много щастливи!

   Приготвих този ароматен венец с мед,орехи и канела да се почерпим за празника в къщи.Получи се невероятно вкусен и сладичък,с хрупкава,орехова коричка,макар и не много представителен на вид!За следващия път ще избегна някои свои грешки,които ще отбележа в рецептата с по-тъмен шрифт.

Продукти:
1/4ч.ч.топла вода
1/4ч.ч.захар
11г суха мая(30г прясна)
2 яйца
1/2 пак.разтопено масло
2/3ч.ч.топло мляко
4 1/2ч.ч.брашно(+ още 1-2с.л. за по-твърдо тесто)

за пълнежа:
1 1/2ч.ч.орехи
1ч.л.канела
1/4ч.л. млян карамфил
2/3ч.ч.кафява захар
1/2 пак.омекнало масло
1/4ч.ч.брашно
1/2ч.ч.мед(половината в пълнежа,останалото за намазване след изпичането)
ч.ч. =  240мл
   В топлата вода разтворете маята,захарта и оставете за 5мин.
   В машината за хляб поставете разбитите с вилица яйца,разтворената мая,млякото,маслото и най-отгоре брашното.Пуснете на програма тесто.Ако не ползвате машина,замесете тестото като в брашното направите кладенче и добавите всички течни съставки.Замесеното тесто оставете в намаслена купа,покрито с фолио да удвои обема си.
   Докато машината меси и втасва или замесеното на ръка тесто втасва,пригответе пълнежа.Смелете или счукайте орехите.Смесете ги със захарта,маслото,половината мед,канелата,карамфила и брашното.
   Готовото втасало тесто разточете на лист с големина 25х60(следващия път ще разточа по-малък лист,по-лесно ще се преплита,дължината затруднява усукването).Намажете с плънката и завийте на руло откъм дългата страна.С остър нож прережете през средата,по дължина на рулото,като оставите непрорязани 2см в началото и обърнете двете половини с разреза нагоре.Преплетете и поставете венеца в застлана с хартия тава(тавата ми дойде малка и венеца в средата се затвори при втасването,следващия път ще поставя в по-голяма тава и с чаша по средата).
   Оставете за 15-20мин. да втаса и изпечете в предварително загрята на 180С фурна.Готовия,още горещ венец намажете с останалия мед и охладете на решетка.Нарежете напълно охладен!
   Да ви е сладко!

 


7 коментара:

  1. Честит 8-ми март!
    Усмихвай се,обичай и бъди обичана!
    Страхотна публикация!Венеца е чудесен,ти си истинска кулинарна фея!
    Весел и незабравим празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Веси,честит празник!С най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
    Венецът ми ухае чак тук,пък като знам и колко е вкусен съм сигурна,че ще се подсладите подобаващо за празника!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ястие от една страхотна майсторка! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. ВЕСЕ,МНОГО МИ ХАРЕСВАТ ТВОИТЕ РЕЦЕПТИ И ВИНАГИ С УДОВОЛСТВИЕ СИ ЗАПИСВАМ ГОСТУВАМ ТИ ЧЕСТО В БЛОГА БЛАГОДАРЯ ТИ !

    ОтговорИзтриване