Страници

петък, 18 ноември 2011 г.

Печени картофки

     Най-обикновени печени картофки!По-различното е в начина им на нарязване - на хармоника,на еднакви(по възможност :)) филийки,без да се прерязва докрай,за да остане цял картофа.
   По повод тези картофки,на които за съжаление, в готов вид имам само тази снимка в тавата,снощи във ФБ се разгоря продължителна дискусия.
Благодарение на една любезна госпожа,научих популярното им име и още няколко начина за удобното им нарязване - с дървено шишче,между два прибора,между две китайски пръчици :)) ...и т.н.
  "Hasselback","хармоника","акордеон","рошави" или както аз си ги знам от руски - "гармошка",тези вкусни картофки са лесни за приготвяне,ефектни на вид и 
търпят най-различни експерименти с подправките по ваш вкус!
   Идеята ми беше да покажа моя начин за нарязването им - без да се опасяваме,че ще прережем докрай и картофа ще се разпадне.Ето го и него - използвайте обикновена супена лъжица :))
   Сгънете кухнеска кърпа на няколко ката и поставете лъжицата да легне устойчиво.Сложете обеления картоф в нея и режете спокойно филийките.Лъжицата ограничава ножа да не пререже докрай и така картофа остава цял,а вие можете да се съсредоточите на това отделните филийки да са тънки и еднакви! :))
  След като всички картофи са нарязани на хармоника си пригответе смес от подправки,добавете по желание пресован чесън(става много вкусно с него),добавете мазнина и сол и намажете с тази смес между всяка филийка.У нас има върли противници на подправките и затова моите картофи са много скъпернически поръсени с минимално количество шарена сол и обилно намазани с олио.
   Пекат се на 180С до готовност.
   Да ви е сладко и красиво на трапезата!




Изпробвано и споделено:
 От Ирена Иванова

14 коментара:

  1. Благодаря ,Веси за картофките ...:) много удобно това с лъжицата ,научих нещо ново :) .Картофките ти са чудесни ! Чао и лех и усмихнат ден :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче,радвам се,че съм била полезна!
    Усмихнат и шарен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвала съм такива картофки, наистина стават вкусни и интересни, а това за лъжицата... страхотна идея.

    ОтговорИзтриване
  4. Това с начина за нарязване на картофите и за мен е много практична идея,благодаря за което!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм, чудесна идея за зимно хапване! Много обичам картофки! Благодаря за рецептата и хитринките!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглеждат, ще се пробват.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря и аз,момичета!Много ме радвате!
    Спокойна и уютна вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. az iskam da pitam dali se slaga vodi4ka ili obilno samo maznina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,в тавата се налива малко водичка да не загаря.:)

      Изтриване
  9. MNOGO SE RADVAM, 4E SE PRISUEDINIX KUM TAZI GRYPA, ZA6TOTO KYLINARIQTA E MOQ STRAST I XOBI, A OTNOSNO PREDLOJENITE KARTOFKI TYK PO GRUCKATA TELEVIZIQ DAVAXA PODOBNA RECEPTA,KATO MEJDY REZEN4ETATA NA KARTOFITE BQXA SLOJILI PY6EN BEKON, AZ PROBVAX I NAISTINA SE POLY4I STRAXOTEN REZYLTAT....DANO DA XARESA I NA VAS!

    ОтговорИзтриване
  10. Една чудесна идея за картофена гарнитура:)
    Много благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  11. There is defіnitely no haѕsle; there are nο οther things to do asіde from placing it around your waist.


    Fеel frеe to surf to my website :: [5]

    ОтговорИзтриване
  12. kolko voda okolo 1 chasha ?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,
    много благодаря за идеята с лъжицата :) Много интересно и много полезно. Изпробвах тази рецепта с малко повече подправки и се получи много вкусно :) Ако имате желание може да видите резултатът тук: http://raspberrysyrup.wordpress.com/2014/12/06/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%8A%D0%BD-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BA/

    Благодаря отново за добрата идея :)

    ОтговорИзтриване