По рецепта продуктите са за голяма пита,в стандартната тава на фурната,но аз направих половин доза,в по-малка тавичка.Поствам рецептата така,както я направих:
необходими продукти за тавичка 25/35см
3/4ч.ч.прясно мляко
1 яйце
20г прясна мая
75г масло или маргарин
3-4с.л.захар
щипка сол
брашно
пълнеж:
3-4 ябълки
1/2ч.ч. захар
200г заквасена сметана
1 яйце за намазване(аз го пропуснах)
Маята и 1с.л.захар се разтварят в топлото мляко,добавя се разтопеното масло(или маргарин).Яйцето се разбива със захарта и се добавя.Замесва се меко тесто.
Тестото се завързва във влажна марля или памучна кърпа и се пуска в по-голяма тенджера,напълнена с хладка вода.Отначало тестото потъва на дъното,но след 30-40мин. изплува на повърхността.Готово е!Къпано тесто!
Тавичката се застила с хартия,3/4 от тестото се разточва и се застила дъното,като се оформя лек борд.
Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде,смесват се със захарта(може да се добави канела) и се разпределят върху тестото.От останалото тесто се нарязват лентички и се поставят във вид на решетка върху ябълките.Намазва се с разбито яйце и се оставя за 15мин.,докато загрее фурната.Питата се пече на 170С до златисто.
Докато сладкиша се пече,сметаната се разбива със захар на вкус.
Когато питата е готова и още топла,в пространството между решетката се насипва сладката сметана.Оставя се да изстине добре и да престои поне 4-5 часа или най-добре нощ.
И имате сочен,ароматен ябълков десерт с нежен сметанов крем!
Източник: marg-f ЖЖ
Чудна пита, Весе!:)И много апетитна на снимки!:) Ммммммм:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е на вид, а сигурна съм - и на вкус.
ОтговорИзтриванеЕхаааа,
ОтговорИзтриванепревъзходно изглежда;-)
Благодаря,момичета,много ме радвате!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви усмихнат и слънчев ден!