Страници

сряда, 2 ноември 2011 г.

Лудогорска плак'ета със сирене

   Плак'ета(изговаря се с меко "е" на диалект) - така казват на баницата с ръчно точени кори в хърцойските села в Лудогорието. Приготвяше я бабата на съпруга ми,лека и пръст, в с.Костанденец,
Разградско.
  Плак'етата може да бъде сиренена(със сирене),
булгурена, блажна - според плънката. По-специ-фичното при плакетата е, че се "пече" отгоре на печката, а не във фурна. Някога нашите прабаби са я пекли в тава  на жаравата в огнището, по-късно бабите ни - на плочата на чугунената печка, аз си я пека в тефлонов тиган! :)))

Продукти
за тестото:
3 чашки брашно
1ч.л.сол
1с.л.оцет
1 яйце
1чашка топла вода

за плънката:
200 гр. сирене
2 яйца
60-80гр.краве масло,свинска мас или олио
Замесваме тесто от брашното, солта,оцета, яйцето и водата. Измесваме добре и оставяме да отпочине 30-40 мин.
Разделяме тестото на три части - една по-голяма и две малки. Разточваме първо по-голямата. Точим с тънка, дълга точилка, като се стараем да изтъним максимално кората - колкото по-тънко - толкова по-вкусно.
Емайлирана тавичка или незалепващ тиган намазваме с малко масло.
Застиламе с разточената кора, като я надипляме така, че част от краищата и да останат да висят извън съда.
Натрошаваме отгоре сирене, поливаме с разтопено масло.
Разбиваме яйцата и с помощта на вилица поливаме на тънка струйка върху сиренето.
Разточваме и другите две кори, надипляме ги в тавичката, като ръсим сирене, масло и яйца между тях.
Загръщаме отгоре оставените да висят краища на първата кора като бохчичка, поливаме с мазнина и слагаме на слаб котлон да се "пече".
След като плакетата се позачерви от долната страна, я обръщаме с помощта на голяма чиния или капак, да се запече и от другата страна.
Така се обръща няколко пъти, като се полива по-малко мазнинка, докато добие красив, апетитен  "загар".
Отдръпва се от огъня, напръсква се с вода и се завива да се задуши за 10-тина минутки.

  Макар и да изисква малко повече усилия и време за разточване на корите и печене - резултата си заслужава - чудно вкусна плакета с хрупкава коричка, мека и сочна отвътре. Поднася се с гъсто кисело мляко или айрян!

9 коментара:

  1. Ау, чудна баница! Бих я хапнала с едно айрянче веднага! Нищо, че съм вечеряла!:)))))

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, страхотно е, когато видиш резултата не ти трябва да знаеш дали се приготва по -трудно и колко усилия изисква.Определено ще си копирам рецептата и ще го направя. :)))
    Намини през блога ми имам предизвикателство за теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна вкусотия! За първи път я срещам:)

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма слабост са ми тестените изделия. Тази плакета е адски вкусна без съмнение. Записвам си рецептата и се надявам да се преборя с печенето й. Имам един огромен провал с печенето на пататник на котлон,пак с кори.Дано това е по-лесно и непретенциозно.

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за плак`етата, голяма майсторка си!
    Хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава и интересна рецепта! Обичам тестени неща, а това е нещо ново и доста изкушаващо.
    За теб има при мен една награда-предизвикателство, каня те да я вземеш, когато пожелаеш.
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря,момичета,за интереса,много сте мили!
    Пожелавам ви усмихнат и цветен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. когато бяхме малки с моята сестра и ни пращаха на село при баба винаги се правеше точно тази баница...невероятно вкусна особенно ако е направена на село върху старата печка на дърва :)

    ОтговорИзтриване
  9. Минка Михова5 април 2014 г. в 23:06

    Върнахте ме в детството. Това беше баницата, която баба ми правеше винаги за нова година, с дрянови клончета за късмети. И си имаше две специални тави, медни и отгоре калайдисани,които се затваряха една с друга, за да се обръща плакетата.

    ОтговорИзтриване