Компот от ябълки и круши с карамелов сос и сметана
Ябълки обелени и нарязани на парченца се поставят в касерола с капак,добавят се 2-3с.л.вода и се задушават на слаб огън,под капак 10мин.Добавят се и крушите и 1-2с.л.захар по желание и в зависимост от сладостта на плодовете.Варят се до омекване.Накрая аз добавих няколко капки есенция ром.За карамеловия сос се възваряват 100г захар и 100мл вода,докато започне да се карамелизира.Отдръпва се от огъня,добавя се 50г краве масло,разбърква се добре и по малко се добавя 80мл течна сметана,като се връща отново на котлона да клокне.Количеството на сметаната е в зависимост от това с каква гъстота искате да е соса.
За гарниране използвах пакетче суха сметана на "доктора".
След като се охладят плодовете,непосредствено преди сервиране се разпределят в чашки,като се поливат със сос и се гарнират със сметана.
Леко и приятно десертче!
Искам да покажа и поредната блогерска награда получена от Мариета!
Благодаря ти,мила,много ме зарадва и се чувствам много поласкана от вниманието!Благодаря!
Съблазнително звучи!Французите си знаят работата, а твоето представяне е чудесно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Весе,чудесен десерт!С рома много ще е ароматен!
ОтговорИзтриванеЧестита ти заслужена наградка!
Хубава неделя!
Весе любимият ми десерт ,а твоя е уникален.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!