30гр. прясна мая
1с.л.захар
1с.л.брашно
300мл.прясно мляко
3-4с.л.олио
2яйца
1,5ч.л.сол
около 750гр.брашно
плънка:
2яйца
200гр.сирене
половин стрък праз
за намазване:
1жълтък
Забърква се маята,1с.л.захар,1с.л.брашно и 50мл.топло прясно мляко и се оставя сместа да шупне.
Пресяваме около 750гр.брашно,правим кладенче и наливаме шупналата мая,още 250мл.мляко,3-4с.л.олио ,2 яйца,1,5ч.л.сол.Замесваме меко,пластично тесто и оставяме на топло да втаса два пъти(след първото бухване премесваме и оставяме да се надигне още веднъж).
Приготвяме плънката като размачкваме 200гр.сирене с две яйца и ситно нарязан половин стрък праз(ако няма праз може да се добави зелен лук,спанак,лопуш и даже магданоз).
Готовото втасало тесто делим на три равни части и разточваме всяка на кръг с големината на тавата в която ще печем(с диаметър 30-32см).Намазваме дъното с олио ,слагаме първия пласт тесто и намазваме с половината плънка.Отгоре застиламе втория разточен лист и останалата плънка.Най-отгоре покриваме с третия лист.
Да ви е сладко!
На снимките погачата ми е само със сирене и яйца!
Малеее, правих и аз такова чудо скоро, ама кой да ми каже, че тези мурафети се оформят направо в тавата:)))) Голямо пренасяне беше, голямо чудо!
ОтговорИзтриванеПитата изглежда чудесно и понеже съм любител на хубавите погачи, ще се опитам да я направя! Дано успея! Благодаря за рецептата засега, а по-късно ще благодаря, ако съм успяла!!!
ОтговорИзтриванеСъщата правих за отминалата коледа,мисля даже,че беше от твоите любими,наистина е много вкусна ,а и се оформя много лесно.
ОтговорИзтриванеИ твоята е станала прекрасна,Весе,бих си чупнала един лъч с удоволствие!
Бени,следващата погача вече ще е по лесния начин :)).
ОтговорИзтриванеНедялка,надявам се да ви хареса погачата! :)
Благодаря,Еликсирче,същата е,от любими :)
Хубава и слънчева неделя,момичета!
Веси,задължително ще я пробвам!Много е красива,че и много вкусна изглежда!Поздрави:)
ОтговорИзтриване