Страници

вторник, 26 юли 2011 г.

Торфен сладкиш (TURBAKOOK )

    Този вкусен какаов сладкиш с пълнеж от нежна извара е много популярен сред естонските домакини - приготвя се лесно и бързо!Името му идва от оприличаването на какаовия слой с торф,така и се превежда TURBAKOOK - торфен сладкиш.

Продукти:
400гр.брашно
250гр.масло или маргарин
3-4с.л.какао
100гр.захар


Пълнеж:
4яйца
150гр.захар
100мл заквасена сметана или кисело мляко
500гр.извара
ванилия
2с.л.брашно
*Брашното,захарта,какаото и маслото се претриват(най-добре с ръце)да станат на трохи.
 *Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна,добавя се изварата,заквасената сметана,ванилията и брашното.
 *В разкопчаваща се форма,намазана леко с масло се изсипват половината от какаовите трохи,отгоре се излива яйчено-изварената смес,заравнява се и отгоре равномерно се посипва с останалите трохи.
*Сладкиша се пече при Т 180С 40-50мин.,като се поставя в загрята фурна.Оставя се да се охлади напълно и тогава се разрязва.














 Изпробвано и споделено:

                                          От Петя Цанкова


                                              От Йордан Илиев - Данчо!



16 коментара:

  1. Изглежда много апетитно! Записвам си рецептата в тефтера (електронния де... кога ли ще изгърмя с него и аз с моя мързел..) :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много лек и бърз сладкиш!Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
  3. Бени,и моите рецепти са в електронния ... :))
    Кате,и аз благодаря за интереса към моите рецепти!
    Хубава и усмихната вечер,момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна рецепта :) Имам въпрос - във форма с какъв диаметър се прави? Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря,Габи!Формата ми е 24см ,разкопчаваща се.
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Веси, страхотно изглежда този сладкиш!
    Щях да питам за големината на формата, но ти весе си отговорила на Габи.
    А името му е много интересно и звучно :)
    Поздрави и .... лека нощ вече:)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря,Пепи!
    Спокойна нощ и на теб и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Веси, този сладкиш изглежда много апетитен! Прекрасен е!

    Когато имаш възможност посети моето местенце, защото съм ти приготвила награда:)))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти,Танче!
    Сега ще намина към теб,много приятна изненада!

    ОтговорИзтриване
  10. Веси, изглежда страхотно сладкишчето и като се има в предвид, че много харесваме всякакви сладкиши с извара този също ще го опитаме!
    Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!Тази рецепта е страхотна.Искам само да питам каква извара сте ползвали?

    ОтговорИзтриване
  12. В повечето случаи ползвам насипна, безсолна извара.

    ОтговорИзтриване
  13. Не се получи. Горчив и солено използвах безсолна извара къде бъркам. Може би захарта е малко

    ОтговорИзтриване
  14. Чак горчив?
    А от къде е дошъл соления вкус, след като е безсолна изварата? За нашия вкус захарта е достатъчно, но ако решите може да я увеличите...

    ОтговорИзтриване
  15. Такива сладкиши много обичаме! Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  16. Може ли да заменим изварата с маскарпоне?

    ОтговорИзтриване