Страници

неделя, 24 юли 2011 г.

ПРЯСОЛ ОТ ПЪРЖЕНА РИБА

   Тази студена бистра рибена чорба,с  леко лютив вкус разпалва апетита и е чудесна в горещите летни дни!Приготвя се малко по-различно от обичайната рибена чорба,рецептата е от нашия край - Лудогорието!
Необходими са:
1 средно голяма риба(шаран,сом,толстолоб),
4-5 с.л. олио,
няколко скилидки чесън,
2-3 oпечени червени чушки,
2-3 сухи люти чушки,
магданоз,
оцет и сол на вкус.
Рибата,нарязана на парчета се овалва в брашно и се изпържва в олиото.
Докато е топла се накъсва на по-дребни късчета,отделят се едрите кости и се слага в дълбок съд.
Налива се 1/2 литър гореща вода. Сипва се от олиото,в което сме пържили 2-3 с.л.,добавят се нарязаните печени чушки, подправя се на вкус с оцет,сол и счукан чесън.
Сухите люти пиперки се препичат на котлона и се натрошават.
Сместа се разбърква и се оставя да изстине. Консумира се студена.
При поднасянето се поръсва нарязан магданоз.

1 коментар:

  1. Веси много интересна рецепта!Аз не ям риба и рядко я приготвям,но като поискат в къщи, ще я пробвам!Хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване