Страници

неделя, 31 юли 2011 г.

Зрял боб с бамя - плакия

   Оня ден зърнах на пазара първата за сезона бамя и се сетих за тази моя любима и вкусна манджичка - боб с бамя плакия.Комбинацията фасул и бамя,запечени под доматки е просто божествена!Опитайте!
Продукти:
300гр боб
шепа свежа бамя
4-5 домата
1 глава кромид
1 пиперка
олио,червен пипер,сол,клонче джоджен.
    Фасулът се сварява по познатия на всички начин до омекване.Отцежда се от водата.
   Бамята се почиства от дръжките и се попарва с вряла вода.Доматите също се бланшират и се отстранява кожицата им.
   В сгорещеното олио се запържва кромидът,нарязан на полумесеци.Добавя се чушката на ивици,след малко и червения пипер.Разрежда се с малко от водата,в която е врял боба.В тавичка се изсипват боба,бамята,запръжката с червения пипер,наситнения джоджен и се разбърква.
 
Отгоре се нареждат доматите,нарязани на кръгчета.Посолява се на вкус,полива се с малко олио и се запича в силна фурна,докато остане само на мазнина.
   Вкусно е както топло,така и студено!

1 коментар:

  1. Страхотна гозба ще е това, такова предчувствие имам:).Съпругът ми много обича ястия с бамя, много ще му хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване