Страници

петък, 21 октомври 2016 г.

Усукани багети


   Замесвам хляба от вечерта, тестото престоява цяла нощ в хладилник и на сутринта се изпича. Така за обед имаме пресен, божествено ухаещ хляб с хрускава коричка и мека вътрешност. Рецептата може да ви се стори дълга и пипкава, всъщност става лесно, без много месене и занимавка. А и резултатът си заслужава!

Продукти:
10г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.ч. вода
3ч.ч. бяло брашно
1ч.л. сол
1с.л. зехтин
* Маята, захарта и водата се разбъркват. Добавя се 1ч.ч. брашно, разбърква се и закваската се оставя за 15мин. да шупне.
*Поръсва се с 1ч.л. сол и се разбърква добре. Добавят се останалите 2ч.ч. брашно и с помощта на лъжица се обърква гъсто тесто, само колкото да се овлажни брашното. Налива се захтинът и се размесва още веднъж. Оставя се отново в покой за 15мин.за да протече аутолизата.
*Отпусналото се тесто се измесва до гладкост - става много бързо, буквално с няколко движения. Оформя се на топка и се поставя в купа с капак или контейнер и се прибира в хладилник.
*Сутринта тестото е увеличило 2-3 пъти обема си. Изсипва се на обилно набрашнен плот без да се мачка. Поръсва се обилно и отгоре с брашно. Леко се раздърпва на правоъгълник и се разрязва на 3. Всяка част се усуква и хлебчетата се нареждат върху хартия за печене. Оставят се на плота, докато загрее фурната до 250С.
*Багетите се пекат на най-ниското ниво на фурната до хубав загар. Охлаждат се на решетка.