събота, 20 декември 2014 г.

Щолен с марципан


   Тази година изпекох коледния щолен по рецепта на Карина. Невероятен аромат, перфектна текстура, божествен вкус! Чудесен!
   Публикувам рецептата с минимални изменения, основно в начина на замесване. Всичко друго съм спазила точно. Сушените плодове накиснах в микс от алкохол - малко уиски, малко коняк и хубава домашна ракия.

Продукти:
350гр + 2с.л. бяло брашно
1/3ч.л. сол
2 1/2ч.л. суха мая(7гр на Йоткер)
50гр свинска мас
80гр + 50гр краве масло
50гр захар(или на вкус)
2ч.л. настъргана портокалова кора
170мл топло прясно мляко
300гр сушени плодове(кайсии, боровинки, стафиди, смокини)
200-250мл алкохол(ром, амарето, коняк, десертно вино, каквото имате)
1 жълтък
2ч.л. ванилова есенция/екстракт(по възможност натурална)
200гр бадемов марципан(по желание)
50гр пудра захар

събота, 13 декември 2014 г.

Запечено свинско руло (Arista in porchetta)


    Много лесно за изпълнение печено свинско руло, а резултатът е превъзходен! Мазната осмянка и постната рибица се комбинират великолепно и рулото се получава идеално балансирано. Соковете и мазнината от осмянката не позволяват рибицата да изсъхне, хрупкавата коричка се топи в устата, а месото под нея е нежно и мнооого вкусно!
   Поднесено на Коледната трапеза като основно месно ястие, това руло е безупречна алтернатива на традиционните печени котлети!

Продукти:
1кг свинска рибица
1,5кг месо от коремната част(осмянка)
клонки пресен розмарин
листа салвия
2-3 скилидки чесън
зърна черен пипер
морска сол

сряда, 10 декември 2014 г.

Шоколадови кексчета с круши


Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
150мл прясно мляко
100мл олио
2ч.ч. брашно
2с.л. какао
1п. бакпулвер
2 круши

за ганаша:
200мл сладкарска сметана(течна)
1с.л. глюкоза
100г черен шоколад