Страници

събота, 20 декември 2014 г.

Щолен с марципан


   Тази година изпекох коледния щолен по рецепта на Карина. Невероятен аромат, перфектна текстура, божествен вкус! Чудесен!
   Публикувам рецептата с минимални изменения, основно в начина на замесване. Всичко друго съм спазила точно. Сушените плодове накиснах в микс от алкохол - малко уиски, малко коняк и хубава домашна ракия.

Продукти:
350гр + 2с.л. бяло брашно
1/3ч.л. сол
2 1/2ч.л. суха мая(7гр на Йоткер)
50гр свинска мас
80гр + 50гр краве масло
50гр захар(или на вкус)
2ч.л. настъргана портокалова кора
170мл топло прясно мляко
300гр сушени плодове(кайсии, боровинки, стафиди, смокини)
200-250мл алкохол(ром, амарето, коняк, десертно вино, каквото имате)
1 жълтък
2ч.л. ванилова есенция/екстракт(по възможност натурална)
200гр бадемов марципан(по желание)
50гр пудра захар




   Нарежете по-едрите плодове на малки кубчета. Смесете ги с останалите и ги залейте с алкохола. Оставете ги за 12-24 часа, като няколко пъти ги разбъркате.
   Размесете захарта и настърганата портокалова кора.Добавете брашното, маята и солта.
   В кошничката на хлебопекарната налейте млякото и разбития жълтък. Отгоре изсипете брашняната смес и пуснете машината да замеси тестото. Спрете програмата и оставете тестото да си почине 30-40мин.
   Разтопете и охладете маслото и маста. Включете отново хлебопекарната и лъжица по лъжица добавете мазнината. Добавете и есенцията. Ако тестото е рядко, добавете и малко брашно. Оставете тестото да се меси, докато започне да се отделя от стените на съда. Отново изключете машината и оставете да втаса за 1 час.
   Отцедете плодовете, отделете 1-2с.л. от отцедения алкохол. Оваляйте плодовете в 1-2с.л. брашно. Включете хлебопекарната и добавете на части сушените плодове, докато се измесят в тестото.
   Оформете от марципана 2 фитила.
   Изсипете тестото на набрашнен плот. Разделете го на 2 части. Разточете овал с дебелина 3-4см, поставете в средата марципана и прегънете двете страни, като оформите специфичната за щолена форма.
   Поставете щолените в застлана с хартия тава, покрийте ги със свежо фолио и приберете на хладно(в хладилник или на терасата) за 6-8 часа.
   Извадете тавата с щолените от хладилника. Загрейте фурната на 180С и ги поставете да се пекат на долното ниво. Печете 80-90мин. или до хубаво зачервяване.
   В купичка разбийте с тел мекото масло(50гр) с отделения 1-2с.л. алкохол.
   Извадете изпечените щолени, прехвърлете ги на решетка и внимателно намажете от всички страни с разбитото масло. Посипете с половината пудра захар. Оставете ги за 5 мин. и повторете намазването и посипването. Оставете щолените да се охладят напълно. Опаковайте стегнато всеки щолен в свежо фолио или хартия за печене и оставете на хладно да отлежат от 1 седмица до месец.



5 коментара:

  1. Колко красиви и празнични снимки! И щолена изглежда прекрасно, несъмнено ще е и вкусен!
    Поздрави :)*

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Опитахме го вече, не се удържахме до Коледа. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много красив щолен си направила, Веси!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Не струва калтаци!!!

    ОтговорИзтриване