Страници

сряда, 10 декември 2014 г.

Шоколадови кексчета с круши


Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
150мл прясно мляко
100мл олио
2ч.ч. брашно
2с.л. какао
1п. бакпулвер
2 круши

за ганаша:
200мл сладкарска сметана(течна)
1с.л. глюкоза
100г черен шоколад




   Пресейте заедно какаото, брашното и бакпулвера. Почистете и нарежете крушите на малки кубчета. Отделно разбийте с тел яйцата и захарта. Добавете към тях млякото и олиото, разбъркайте и добавете сухата смес. Размесете съвсем леко, с няколко движения, колкото да се овлажни брашното. Не се притеснявайте, ако останат малки бучки в тестото. Накрая добавете парченцата круша. Сместа разпределете в застлана с хартиени капсули форма за 12 мъфина. Формичките се запълват на 2/3. Изпечете кексчетата в предварително загряла фурна, на 180С, до суха клечка. Извадете да се охладят на решетка.
   Сметаната и глюкозата за ганаша загрейте почти до кипване. Отдръпнете от огъня и добавете начупения шоколад. Разбъркайте до хомогенизиране. Оставете да изстине напълно и разбийте с миксер. Поставете крема в пош със звездовиден накрайник и декорирайте изстиналите кексчета. Може да украсите допълнително със захарни или шоколадови фигурки.
   Да ви е сладичко!


1 коментар: