Страници

неделя, 29 юни 2014 г.

Капоната в мултикукър Panasonic

   Когато ми предложиха да тествам мултикукър Panasonic в моята кухня, в първия момент се запитах - трябва ли ми още един уред в миниатюрното пространство с което разполагам? И какво по-различно би ми предложил той? Но ... нали съм си експериментатор и обичам всякакви нови технологии и джаджи, бързичко се съгласих да се запозная с чудо-тенджерата, която готви сама.
   Добре, речено-сторено. Пристигна пратката, разпечатах я - първо впечатление - уредът е лекичък, лесно преносим, мобилен!!! Имах очаквания за по-масивно чудо. :) Супер, ще го местя по плота, където си искам. Купата за готвене също е лека, удобна, с незалепващо покритие.
   Запознанството - дисплей, няколко копчета, кабел и готово, започваме да готвим!  И, ооо, неее, на дисплея има само символи за отделните програми, при това миниатюрни - трябва да слагам и очилата! И да потърся в упътването кое за какво е - каша, пилаф, печене, задушаване, ориз, на пара... Но как да ги запомня, като те толкова много си приличат - купички, чинии...? Недостатък, но не толкова фатален! Решението намерих бързо - листче с номерацията и предназначението на програмите, закачено на хладилника - да ми е под ръка за бърза справка!
   И така, всичко е готово за първи стъпки с мултикукър Panasonic SR-TMJ501. Избрах да приготвя любимата си капоната - вече има хубави зеленчуци по пазарите - патладжан, пипер, доматки. Ще си хапнем вкусно постно ястие!

Продукти:
2 патладжана
2 червени пиперки
2 средни домата
1 глава лук
2 лъжички доматено пюре
шепа маслини
зехтин
глава чесън
щипка захар
сол
босилек




   Патладжаните се нарязват на кубчета и се посоляват обилно. Оставят се за 15-20мин. да си пуснат горчивия сок. Пиперките се нарязват на лентички, лукът на полумесеци.
   В купата на кукъра се налива малко зехтин, изсипва се лука и една смачкана скилидка чесън и уредът се включва на програма "Експрес" за 40мин. След 5-6 мин. лукът е омекнал. Добавят се измитите и отцедени патладжани, пиперките, доматите нарязани на кубчета(може да им обелите ципата, ако е по-дебела), доматеното пюре, останалите скилидки чесън, маслините, сол на вкус и щипка захар. Леко разбъркване - задължително с приложената за целта лъжица, а не с метален прибор, за да пазим покритието и тук нашите задължения приключват.

   Капакът се затваря и ... можем да се заемем с друга работа, да отидем на пазар или да отдъхнем с чаша кафе пред компютъра - няма опасност яденето да загори или изкипи. А след изтичане на зададеното време уредът настойчиво ще ни  извести да надникнем, да проверим резултата от съвместния ни труд.
   Отворете, поръсете с босилек и сервирайте! Или затворете и оставете ястието в режим "подгрев", докато стане време за обяд или вечеря! Зеленчуците са запазили целостта си, въпреки, че са мекички като мозък!


   Добър апетит!

   Можете да си закупите уреда от тук!

  

2 коментара:

  1. :)Точно така обичам.....да остане на мазнинка!Прекрасна капоната!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно, ще пробвам рецептата, обичам патладжан!

    ОтговорИзтриване