Страници

петък, 31 януари 2014 г.

Солени рози с пушено, гъби и кашкавал


Продукти:
за тестото
20г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.л. сол
200мл прясно мляко
1 белтък
5с.л. олио
брашно, колкото поеме до меко тесто
1 жълтък за намазване

за плънката
половин стрък праз или глава лук
4-5 пресни гъби печурки
100г пушено месо или бекон
150г кашкавал
няколко триъгълничета топено сирене
черен пипер
сол



   Замесва се тестото - маята се разтваря в леко затопленото мляко, добавят се захарта, белтъка, олиото и солта. Пресява се брашното и се замесва меко, не лепнещо тесто. Оставя се на топло да удвои обема си. Премесва се и отново втасва.
  Плънката - в малко олио се задушава наситненият праз, добавят се гъбите, нарязани на дребно и се запържват. Посолява се леко, подправя се с черен пипер. Месото се нарязва на малки кубчета, кашкавалът се настъргва, топеното сирене се намачква. Всички продукти се объркват добре.
  Втасалото тесто се разточва на пласт с дебелина 0,5-1см и се изрязват кръгове(с десертна чинийка или с кутийката от топеното сирене, както аз направих :) ).

  
   Върху всяко кръгче се поставя по една лъжица плънка, оформена на топка. С нож се разрязва на четири, като разрезите стигат до плънката..


    Двата срещуположни сектора се завиват около плънката.






   А след това и другите два. Образува се напъпила роза.




   Получените рози се поставят в намаслени гнезда за мъфини, оставят се да втасат 15-20мин. на топло, намазват се с разбит жълтък и се пекат в загрята фурна на 180С.

 


1 коментар: