Страници

сряда, 13 ноември 2013 г.

Рогчета със сирене

   Рогчета с такава форма продаваха преди много години в закусвалните и сладкарниците в нашето градче. Много ги харесвахме!  И отдавна исках да се опитам да ги направя у дома.
  Най-накрая попаднах на точната рецепта, любезно предоставена ми от Данчето, Йорданка Николова, моя градска, за което огромни, огромни благодарности!!! Приготвих ги точно по рецепта, без никакви изменения! Получиха се вкусни, плътни, насищащи, с хрупкава коричка рогчета като от едно време!

Продукти:
2-3 яйца
1 кубче мая(42г)
170мл вода
70мл олио
200г мас(1 препълнена ч.ч. ) омекнала, но не разтопена
2с.л. захар
1с.л. сол
брашно, колкото поеме(около 4-4,5ч.ч. )

1 яйце
200г сирене


   Маята и захарта се разтварят във водата и се оставят настрани за 15мин. Яйцата, олиото и маста се разбъркват. Добавя се шупналата мая, 4ч.ч. пресято брашно и солта. Замесва се меко, пластично тесто, ако има нужда се подсипва още брашно. Тестото се поставя в купа, покрива се и се оставя на СТАЙНА температура за 30 мин. Много е важно да не се претопля тестото, за да не се отдели мазнината. За тези 30мин. то почти не се надига, но се усеща как олеква и узрява.
  *** Замесих рогчетата в хлебопекарната, на програма "тесто", но веднага след като спря перката извадих тестото и го поставих в купа на плота, за да не го претопли машинката.
  Приготвя се плънката като сиренето се намачква и се смесва с белтъка. Жълтъкът се отделя за намазване.
  Тестото се разточва на набрашнен плот, на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват кръгчета с по-голяма чаша или паничка(12-15см). На всяко кръгче се поставя по 1ч.л. плънка, прегъват се и се залепят. Нареждат се на хартия за печене. Оставят се отново на СТАЙНА температура за 40-50мин. Намазват се с жълтък разбъркан с малко прясно мляко.
  Рогчетата се пекат в предварително загрята на 180-190С фурна до зачервяване.
  Добър апетит със закуската от близкото минало!


9 коментара:

  1. Не съм ги броила, зависи с каква големина са.

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам рогчета с мас и още тези почивни дни ще ги направя. Мерси за рецептата,Веси!
    Аз правя едни други от доста време,но сега искам да опитам твоите и то точно като полумесеци.

    ОтговорИзтриване
  3. преди няколко години и аз ги правих в един хлебозавод но съм забравила рецептата

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесаха рогчетата ти(и на вид и по състав:)),Веси!Благодарност за рецептата

    ОтговорИзтриване
  5. Може ли да заменим маста с масло?

    ОтговорИзтриване
  6. може,но с масло не с олио.Аз съм ги правила с маргарин "БЕЛЛА" класика

    ОтговорИзтриване
  7. може,но с масло не с олио.Аз съм ги правила с маргарин "БЕЛЛА" класика

    ОтговорИзтриване