Много повече от успешно протече предизвикателство №1, организирано на страницата на блога във Фейсбук! Включиха се 16 ентусиасти! Изпекохме кекса на баба в 17 интерпретации, а има още безброй вариации на тази рецепта!
Благодаря на всички отзовали се на предизвикателството! Чудесни сте!
Това е базовата рецепта, запазена в старите тефтери, по която всички творихме:
Продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. хлебна сода
4с.л. олио
2ч.ч. брашно
1ч.ч. орехи(счукани)
малко канела
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се киселото мляко, разбъркано със содата и олиото. Отгоре се пресява брашното и се разбърква с лъжица. Накрая се добавят орехите и канелата. Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно продълговата или в малка кръгла форма за кекс. Пече се на 180С до суха клечка.
Готовият кекс се поръсва с пудра захар.
Моят прочит на рецептата - със сушени кайсии, едро нарязани орехи и ванилия
И всички присъединили се:
Данаила Иванова
Теодора Няголова - с добавка на ябълки и дюли
Любка Гечева
Това
емоята версия на кекса на баба сложих 4 с л сусамов тахан и 1/2ч ч
ябълково прясно приготвено сладко с джинджифил, сокът на един лимон,
1бакпулвер.
Адриана Антонова - с какао и череши
Тити Панайотова
Кексът на баба с карамелизирани ябълки отгоре и какао Нескуик за поръска, но без орехи
Севдалина Нейкова
Моето
предложение за най-често правения сладкиш от мен - със сини сливи.
Рецептата е абсолютно същата, с добавка сладко от сини сливи /може
всякакъв друг вид. Рецептата!
Валентина Павлова - кексът с добавка на ябълки
Ирена Коларова
Сложих
1/2 ч.ч. квасена сметана + 1/2 ч.ч. кисело мляко ,всичко друго е по
рецептата ...Отгоре е намазан с бял шоколад и поръсен със захарни
звездички...
Радина Тургенева-Николова
Ето я и моята импровизация
Необходими продукти:
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. кис.мляко
1 непълна ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
орехи по желание (в случая не съм слагала)
За заливката:
6с.л. захар;6 с.л. вода;какао; малко масло/маргарин (1с.л.)
Яйцето се разбива със захарта,прибавя се киселото мляко със содата,пак се разбива и се добавя брашното.Изсипва се в подмазана тава и се пече на умерена фурна.След това се оставя да изстине и се реже на парчета.Заливката се сварява и още докато е топла се изсипва с лъжица по разрезите(аз лично си правя повече заливка за да ми стане по-сочен сладкиша).
Необходими продукти:
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. кис.мляко
1 непълна ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
орехи по желание (в случая не съм слагала)
За заливката:
6с.л. захар;6 с.л. вода;какао; малко масло/маргарин (1с.л.)
Яйцето се разбива със захарта,прибавя се киселото мляко със содата,пак се разбива и се добавя брашното.Изсипва се в подмазана тава и се пече на умерена фурна.След това се оставя да изстине и се реже на парчета.Заливката се сварява и още докато е топла се изсипва с лъжица по разрезите(аз лично си правя повече заливка за да ми стане по-сочен сладкиша).
Нона Радева - с бакпулвер и ванилия, намазан с мармалад
Виолета Матева - с настъргана вафла Боровец ,има шоколадова глазура и настъргани орехи отгоре
Катина Димитрова Атанасова - с ванилия и настъргана лимонова кора
Хатидже Алиосман - с какао, във вид на зебра
Мария Бързашка - с ябълки на кубчета и ванилия
Благодаря ви!!!
Очаквайте новото предизвикателство!
Веси, страхотна инициатива, всички интерпретации са много вкусни. Набелязах няколко ;)) Прегръдки
ОтговорИзтриванеЕхее, страхотно предизвикателство! Много ми харесват интерпретациите на бабината ти рецепта! А като видя бабин тефтер и ми става толкова мило!
ОтговорИзтриване