Страници
▼
понеделник, 14 октомври 2013 г.
Френски селски хляб
Продукти:
350-400 мл вода със стайна температура
10г прясна мая
1ч.л. захар
500г бяло брашно
10г сол
1 табл. Вит.С(по желание)
Технологията на френския селски хляб е подобна на тази за американския хляб без месене и италианската чабата. Тестото е много влажно и лепнещо, не се меси, само се разбърква с лопатка и се "сгъва".
В по-голяма купа се натрошава маята, изсипва се захарта и се залива с 350мл вода. Оставя се за няколко минути да се разтвори маята. Брашното се пресява отгоре, добавя се солта, стритата таблетка *витамин С и се разбърква, колкото брашното да попие водата. Ако тестото е много сухо се добавят останалите 50мл вода, но обикновено няма нужда.
Купата се покрива с влажна кърпа и се оставя на плота. След 15мин. тестото се разбърква - "разтегля" и "сгъва" - с лопатката се подхваща от едната страна, изтегля се нагоре и се захлюпва на другата. Повтаря се няколко пъти, от всички страни. Така тестото захваща много въздух, става леко, еластично и поресто. Покрива се отново с кърпата и се оставя за 1 час. Операцията по "сгъването" се повтаря 3-4 пъти, като между всяко се изчаква по 1 час - общо втасването отнема повечко време, но не е толкова ангажиращо - просто, докато вършите нещо друго, от време на време отваряте купата, "разтегляте", "сгъвате" и пак покривате.
Приготвя се голяма(5-6л) тенджера - чугунена или емайлирана. Аз съм си отделила една стара емайлирана, която вече не ползвам, но за печене на хляб е супер. Дъното и' се поръсва с брашно. Готовото тесто се изсипва на силно набрашнен плот, поръсва се и отгоре с брашно и се прегъва няколко пъти, както се сгъва плик за писмо. Обръща се със сгъвките надолу и се пренася в тенджерата. Оформеният хляб се оставя за час да удвои обема си и с остър нож се правят няколко нареза отгоре. Поставя се капака, тенджерата се слага в студена фурна, на средно ниво и се включва на максимална температура - 250С. След 1 час се проверява, хлябът трябва да е добре зачервен и при почукване да кънти на "кухо". Ако има нужда се оставя още малко да се допече.
И сега ... извадете тенджерата от фурната, отворете капака, но оставете хляба вътре, нека си отдъхне, да поизстине леко. И се заслушайте ... чуйте ... чуйте как ТОЙ запява своята песен ... най-хубавата песен ... пук-пук-хрус-пук.... хрусс ... Хлябът пее ... най-истинската песен .... песента на ХЛЯБА! Това е вълшебство!
След малко го извадете и оставете да се охлади напълно на решетка. Въоръжете се с нож за хляб и ... отрежете филийка ...с много коричка, жилава, златиста, хрускаща и пореста, мекичка като памук средичка. ВКУСНО!!!
* витамин С или аскорбинова киселина се добавя в тестото като подобрител. От него хлябът става по-въздушен и порест. Не е задължителен, може и да се пропусне.
Привет Веси!! Прекрасна рецепта и великолепно изглеждащ хляб!! Много обичам да работя с тесто и да правя разни питки, хлебчета и други такива и за това задължително ще пробвам твоя френски хляб. От сега усещам уханието и вкуса му!Благодаря ти миличка за хубавата и детайлно представена рецепта!! Прегръдки и прекрасен ден ти желая!!
ОтговорИзтриванеЗаинтригува ме този хляб! Изглежда превъзходно, като излязал от пекарна!
ОтговорИзтриванеВеси, толкова е прелестен, че ми ухае през монитора направо :)
ОтговорИзтриванеВеси, наистина си сътворила вълшебство!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение! Все още не съм добра в месенето на теста, но този хляб си заслужава риска да опитам. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта и прекрасен хляб, направо сякаш усетих аромата! Изкушаващо!
ОтговорИзтриванеPrivet Vesi ! Vednaj pravih takjav hliab ot tozi blog http://loisslokoski.blogspot.com.es/ y mi se vidia daaalga rabota. No sega imam y tvoiata ydeia y ste go povtoria . Blagodaria !!!
ОтговорИзтриванеВеси, а мога ли да сложа витамин "С" от ампула? Това хлебче изглежда много привлекателно и ми се иска да го пробвам. Вече видях, че има много ласкави отзиви за него... та и аз ще взема да се пробвам!
ОтговорИзтриванеВеси, а мога ли да сложа витамин "С" от ампула? Това хлебче изглежда много привлекателно и ми се иска да го пробвам. Вече видях, че има много ласкави отзиви за него... та и аз ще взема да се пробвам!
ОтговорИзтриванеЗдравче, пробвай, сложи го във водата. Но и да пропуснеш витамина не е фатално, пак се получава чудесно хлебче.
ОтговорИзтриванеизпробвах рецептата,макар и от втория опит се получи срахотен
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеХлябът стана страхотен! И наистина "пееше" - аз го извадих от тенджерата и той "запя"!
ОтговорИзтриванеВеси,благодаря за хубавата рецепта.Хляба е чудесен!!!Вместо витамин "C" сложих лимонов сок и го изпекох в глинен гювеч.От първия път ми се получи.Още веднъж благодаря!!!
ОтговорИзтриванеЩе може ли да се сложи суха мая вместо мая на кубче.О ако да-колко да се сложи (суха мая) благодаря предварително
ИзтриванеТоку-що пробвах с едно пакетче суха мая! Стана разкошен хляб! Мерси за хуавата рецепта! :)
ИзтриванеНаправих го, но го изпекох в глинен гювеч, тъй като нямах подходяща тенджера и стана уникален! Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеУспех!
Беше чудесен, но го изпекох в глинен гювеч, тъй като нямах подходяща тенджера! Благодаря за рецептата, пожелавам Ви успех!
ОтговорИзтриванеВеликолепен хляб! Правя го вече 3 пъти и винаги става много хубав! Рецептата е изключително прецизна! Това е първият хляб, който става точно такъв, какъвто е описан.Благодаря Ви и успехи в кулинарното изкуство!
ОтговорИзтриванеВеликолепен хляб! Правя го вече 3 пъти и винаги става много хубав! Рецептата е изключително прецизна! Това е първият хляб, който става точно такъв, какъвто е описан.Благодаря Ви и успехи в кулинарното изкуство!
ОтговорИзтриванеВ момента го пека и нямам търпение какво се е получило.Ще пиша по късно.Стискайте ми палци.
ОтговорИзтриванеСтискам силно!!!
ОтговорИзтриванеTazi recepta nqma ravna! Blagodarq iskrenno ! Vseki put e garanzia za uspeshen i izkliuchitelno vkusen hlqb!
ОтговорИзтриванеEdinstveniq "nedostatuk" e che svurshva mignovenno :-)
Привет! Отдавна се каня да направя хляба. Разполагам обаче с по-малка тенджера. Дали всичко ще е ОК, ако намаля продуктите наполовина или до 2/3?!?
ОтговорИзтриванеДа, всичко ще е ОК. :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, само да попитам нещо относно изпичането на хляба - градусите са 250° , а реотаните едновременно отгоре и отдолу ли е?
ОтговорИзтриванеДа, едновременно долен и горен реотан.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , в момента го прявя! Ще пиша как се е получило ��
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!Хляба стана чудесен!Бъдете жива и здрава!
ОтговорИзтриванеА витамин С за какво се слага? По френските рецепти пишат пък лимонов сок
ОтговорИзтриванеО, извинявам се, видях по-късно че сте обяснила
ОтговорИзтриванеСмятам да сложа лимонтозу, може ли? И колко?
ОтговорИзтриване