Страници

четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Шоколадово пънче

Продукти:
400г бутер тесто(малък пакет)
1л прясно мляко
6с.л. захар
200мл* пшеничен грис
100г шоколад(черен или млечен)
200мл течна сладкарска сметана(подсладена)
1/2 капсула есенция ванилия

смлени орехи или косови стърготини за поръсване









   Фурната се загрява на 220С. Бутер тестото(размразено) се нарязва на ленти с ширина 1,5-2см. Нареждат се на хартия, на малко разстояние една от друга и се изпичат до златисто. Оставят се да се охладят напълно.


   Млякото се кипва със захарта. Добавя се на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване грисът. Кремът се вари 10-15мин. до сгъстяване. Сваля се от огъня и се добавя начупения шоколад да се разтопи и есенцията. Тенджерата с крема се поставя в по-голям съд, напълнен със студена вода и се оставя да се охлажда. От време на време се разбърква, за да не хване коричка.
   В отделна купа се разбива сметаната. Двата крема се съединяват в едно с шпатула.


   На лист алуминиево фолио се поръсват смлени орехи или кокос. Намазва се малко крем и отгоре се нареждат 3-4 пръчици от изпеченото бутер тестото. Отново се намазва малко крем и върху тях се нареждат още 3-4 пръчици. Така  се нареждат на няколко слоя - 3-4. Измазват се отгоре и отстрани с крем, поръсват се с орехи или кокос и се завиват с помощта на фолиото на руло. Краищата на фолиото се усукват. От тези продукти се получават две рула - пънчета. Прибират се в хладилник да стегнат. След 5-6 часа(добре е да престоят и цяла нощ) фолиото се развива, а пънчетата се пренасят на поднос. Може да се поръсят допълнително с орехи или кокос, да се украсят със сметана или разтопен шоколад.
   Добър апетит!


   По-малкият ми син препоръча на батко си сладкиша  само с две думи -  "Наполеон"! Шоколадов!  :) ))

* Грисът се отмерва с мерителна чашка - 200мл!

12 коментара:

  1. Много добре звучи, Веси! Наскоро ядох в една сладкарница в Благоевград същото.Но защо с грис? не може ли просто някакъв крем с мляко, по-редичък? Или няма да стегне? Поздрави за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми рецептата и вкусния резултат,който се е получил.Също и това ,че търпи вариации.
    Поздрави и благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм опитвала сладкиша,но ще се поправя:))и то благодарение на теб Веси!Чудесен десерт!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам да ви благодаря за интересната рецепта !!!!!!!! Непременно ще я пробвам!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата е не само интересна, ами и страааашно вкусна! :)
    Веси, чудесно вдъхновение, браво. :)
    Поздрави и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  6. еее страхотно е поздравление за което

    ОтговорИзтриване
  7. Много добро попадение е бутер тестото!
    Поздравления, Веси за вкусния и оригинален сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда великолепно! Много интересно използваш бутер тестото.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо, Веси, това много силно ме грабна! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ме впечатли този десерт! Сигурна съм, че определено поднася изненада, когато се сервира. Ще го опитам, надявам се, скоро :)
    Поздравления! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. ще се доверя и на та3и рецепта и ще споделя ре3ултата после - Валя :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Веси,
    приготвих сладкишът. Стана много хубав. Пръчиците не се оформиха по този начин, по-скоро се сляха, не знам защо така се получи, но пак е хубав и интересен.
    Можеш да го видиш в моя блог. Поздрави и благодаря!

    ОтговорИзтриване