Страници

събота, 15 юни 2013 г.

Карамелена грис-пяна


   Още един вариант на любимият ми десерт с грис. Карамеленият вкус и аромат са на почит у дома и често приготвям това вкусно кремче. Не изисква много продукти, а резултатът е превъзходен:

Продукти:
1л прясно мляко
1ч.ч. захар
1к.ч.(100мл) пшеничен грис
1 ванилия

   В тенджерка се изсипва половината захар, добавя се 1ч.л. вода и се карамелизира на среден огън. * Не допускайте карамелизираната захар да загори - придава неприятен, нагарчащ вкус на крема.
  Върху карамела се налива млякото и се добавя останалата захар, оставя се да заври. Отмерва се необходимото количество грис и на тънка струя, при непрекъснато разбъркване се добавя в млечната смес. Вари се 10-тина минутки и се отстранява от огъня. Тенджерката с крема се помества в по-голяма такава, напълнена в ледена вода. Охлажда се до стайна температура, след което се разбива с миксер в продължение на 5-6 мин. Кремът видимо посветлява и се насища с въздух, става лек и пухкав. Насипва се в чаши или купички и се прибира в хладилник.
   Може да се гарнира допълнително с карамелизирани ядки или карамелен топинг, но и без допълнения грис-пяната е много, много вкусен десерт!
   Да ви е сладко!



сряда, 12 юни 2013 г.

Кримски баклавички

   Сладост от Кримския полуостров! За разлика от традиционните за нас баклавички, тези остават хрупкави, запазват формата си, но вътре са сочни и много сладки! Такива медени баклавички приготвят и предлагат на туристите кримските татарки.

Продукти:
3ч.ч. брашно + още 1ч.ч. за доомесване и разточване
1/2ч.л. сол
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.ч. вода
1 яйце
50мл олио
1ч.л. ракия

за сиропа:
1 1/2ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
5с.л. мед


   Брашното, солта и содата се разбъркват. Прави се "кладенче" и се добавят течните продукти - водата, яйцето и олиото. Замесва се нелепнещо тесто и се оставя да отлежи 20-30мин. под кърпа. Разделя се на четири части и всяка се разточва на много тънка кора,оставят се леко да подсъхнат.

  През това време се сварява сиропът от захар и вода. След свалянето от огъня се добавя медът.
  Позасъхналата кора се навива на точилка, края се намазва леко с вода и се залепя. Рулото се изхлузва от точилката. С помощта на остър нож(може и къдрав) се нарязва под ъгъл 45 градуса, на парченца с дебелина 2см. Баклавичките се отварят и леко се раздиплят, ако слоевете са се слепили.

   Пържат се в маслена баня, на среден огън до златисто. Отцеждат се на кухненска хартия и още топли се потапят в сиропа. След малко се подреждат на поднос. За още по-богат вкус може да се поръсят със смлени орехи.
  Да ви е сладко!