Страници

петък, 12 април 2013 г.

Ватрушки с козе сирене и спанак

   Ватрушки по български със солена плънка!
   Тази форма и начин на оформяне е характерна за печива от руската кухня, наречени "ватрушки", но традиционно те се пълнят със сладка плънка от извара, захар, може да се добавят стафиди или други сушени плодове. Е, аз ги побългарих и сложих соленичко - новото прясно козе сирене на Жоси и полезен, "железен" спанак. Вкусно!

Продукти за тестото:
300мл айран
20г прясна мая
1ч.л. сол
1с.л. захар
1 яйце
3-4с.л. олио
около 500-550г брашно

за плънката:
250-300г спанак
1 кофичка прясно козе сирене Жоси
1 яйце
сол на вкус

20-30г краве масло за намазване





    Тестото се замесва по познатия начин, оставя се на топло да удвои обема си, премесва се и се разделя на 16-18 части. Оформят се на топки и се нареждат в тави, на разстояние една от друга. Оставят се за 10мин. да се отпуснат.
   В това време се измива спанакът. Попарва се за кратко във вряща вода, отцежда се добре на гевгир и се нарязва на ситно. Смесва се със сиренето и яйцето. Плънката се посолява на вкус.
   С дъното на чаша, потопена в брашно или мазнина се оформят ямките за плънката - притиска се силно върху всяка топка.
    В получените вдлъбнатини се поставя по 1с.л. от спаначената смес.

   Може да използвате плънка само от яйце и сирене.
   Приготвените ватрушки се оставят за още 10-15мин. и се поставят в предварително загрята на 180С фурна. Пекат се до зачервяване. Още топли се намазват с разтопено краве масло и се похапват топли!
.

5 коментара:

  1. Веси, в този "побългарен" вариант много ми допадат! :)
    Добро съчетание на всички продукти!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно!Изглеждат толкова примамливо!Трябва да ги покажеш и в сладкия вариант,а може ли нещо с крем?Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
  3. По български и страшно вкусно. Изглеждат много апетитни тези солени творения.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. О, колко са хубави и вкусни!
    Така ме зарадваха тези ватрушки!
    Когато бяхме деца майка често ни правеше варианта с сирене. Не съм се сещала за тях от години, но съвсем скоро ще ги направя, вече усещам аромата ...
    Веси, много благодаря за тези топли питчици!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много пъти съм се заглеждала по ватрушки от руските сайтове, но още не съм правила. Изглеждат много апетитно и си избирам "железната" плънка :) Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване