събота, 29 септември 2012 г.

Шоколадов пудинг

   Най-най-шоколадовият пудинг,който съм опитвала!Истинска наслада за шокоманиаци! 

Продукти за 6 порции:
3ч.ч. прясно мляко
4с.л.захар
2 жълтъка
3с.л.натурално нишесте
100г тъмен шоколад

*1ч.ч. = 240мл

  Жълтъците,захарта и нишестето се разбъркват,добавя се млякото и сместа се поставя на котлона.Вари се при непрекъснато разбъркване с тел,докато леко се сгъсти.Отстранява се от огъня и се добавя начупения на парченца шоколад.Разбърква се,докато се разтопи и се разлива в чашки.Оставя се да се охлади.
  Да ви е сладичко!


понеделник, 24 септември 2012 г.

Саламки - "детелинки"


Продукти за тестото:
1ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.кисело мляко
20г прясна мая
1с.л.захар
1с.л.сол
1 белтък
3с.л.олио
3с.л.краве масло
4-5ч.ч.брашно
за пълнежа:
колбас - Камчия, Хамбургски или Телешки, нарязан на тънки кръгчета
1 жълтък + малко мляко за намазване
сусам и чоролто(черен сусам) за посипване


четвъртък, 20 септември 2012 г.

Салата "Витамин"


Продукти:
1 малка глава червено цвекло
1 морков
1ч.л.мед
2-3с.л.прясно изцеден лимонов сок
2-3с.л.зехтин
сол
1с.л.сусам
магданоз
   Червеното цвекло и моркова се настъргват.Магданозът се нарязва на ситно.Мед,лимонов сок,малко сол и зехтин се разбъркват и се подправя салатата.
   Сусамът се насипва в суха тавичка и се запича за 15мин. в загрята на 120-130С фурна до съвсем леко златисто.След като изстине се поръсва върху салатата.
   Добър апетит!

вторник, 18 септември 2012 г.

Ярешки(агнешки) дреболийки под було

Продукти:
около 1,5кг ярешки/агнешки комплект включващ - сърце,бял дроб,черен дроб,далак,
бъбречета,връзка чревца
1 було(ципата около червата)
глава лук
глава чесън
чубрица
черен пипер
девесил(лющян)
магданоз
олио


     Дреболиите се измиват много добре,изкисват се и се сваряват в подсолена вода с добавена глава лук и корени за супа.Чревцата се сваряват отделно.Отцеждат се и се накълцват на ситно.В няколко лъжици олио се задушава нарязан лук,когато омекне се добавят дреболиите,разбърква се няколко пъти и се отдръпва от огъня.Подправя се с черен пипер,чубрица и се поръсва обилно с нарязан девесил и магданоз.
  От булото се отрязват парчета и в тях се завива от готовата смес.Сармичките се поставят в тавичка,чесънът на скилидки,само почистен от външната люспа се разполага наоколо,налива се половин чаша от бульона и се запича в силна фурна до препичане на булото,за да се стопи мазнината по него.
Дреболийките се задушават,овкусяват и стават превъзходни.



    Ястието се поднася с гарнитура по желание - предимно пресни зеленчуци,само посолени,с нарязан сладък лук или печени картофки.

събота, 15 септември 2012 г.

Кокосови бисквитки

Продукти:
200г краве масло или маргарин
80г захар
1 яйце
280г брашно
50г кокосови стърготини
1 пак.бакпулвер
2 ванилии
1/2ч.л.смлян джинджифил
50г кокосови стърготини за овалване

   Мекото масло и захарта се разбиват с миксер.Добавя се яйцето и се разбива,докато се поеме от сместа.Отделно се разбъркват сухите съставки - брашно,кокос,бакпулвер и подправките.Добавят се към маслено-яйчената смес и се замесва меко,лепнещо тесто.Купата се покрива със свежо фолио и се прибира в хладилник за 1 час.
  В купичка се изсипват кокосовите стърготини за овалване.От тестото се отрязват късчета и се разточват на леко посипан с брашно плот на тънки фитилчета с дебелина 1-1,5см.Нарязват се през 4-5см и получените пръчици се овалват в кокос.Нареждат се на хартия за печене.
  Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180С  до съвсем леко зачервяване.
  Да ви е сладко!

                                                                                                                      Източник!

сряда, 5 септември 2012 г.

Чийзкейк със смокини

Продукти за блата:
150гр.чаени бисквити
60гр.краве масло

за пълнежа:
250гр.маскарпоне
250гр.филаделфия(или 2п.крема-сирене)
5 яйца
лимонова кора и сок от половин лимон
100гр.захар
шепа смокини

  Смлените или натрошени бисквити се заливат с разтопеното масло.Сместа се разпределя по дъното на застлана с хартия форма.Запича се за 10 мин. на 170С.
  В това време се разбиват маскарпонето и филаделфията със захарта.Добавят се лимоновият сок и кората и едно по едно яйцата,като разбиването продължава на ниска скорост.Получената смес се излива върху бисквитения блат.Отгоре се нареждат разполовените смокини.Тавичката се поставя на водна баня във фурната и се пече около час.Температура - 160-170С.
  Добре е чийзкейкът да престои поне 4-5часа в хладилник преди консумация,за да изпъкне по-добре чудесният му аромат.
  Рецептата е сборна,но много добре се съчетава ароматът на лимон със сладостта на добре узрелите смокини.