петък, 25 май 2012 г.

Мини кейк "Шоколадов разкош с карамелено сърце"

   Основа от брауни с лешници, нежен шоколадов мус и сърце от ароматен карамел - цялото това разкошество украсено с корона от шоколад! Десерт, който отнема малко повече време за приготвяне, но насладата от вкуса му си заслужава напълно!
Необходими продукти за 6 порции:
за основата:
150г брашно
150г черен шоколад
120г лешници
3 яйца
200г краве масло
200г захар
щипка сол
100мл течна сметана
ванилия

за карамела:
100мл течна сметана
150г кафява захар
30г солено масло(или се добавя щипка сол)
1с.л.мед
1с.л.вода
ванилия

за шоколадовия мус:
150г прясно мляко
2с.л.захар
2с.л.мед
шушулка ванилия
100г млечен шоколад
10г желатин
200мл сладкарска сметана

за украса:
50г бял шоколад
50г черен шоколад

  За приготвянето на карамела в малка касерола смесете захарта, меда, щипка сол, маслото и водата и нагрейте. Варете сместа 5-6мин.на слаб огън. Добавете горещата сметана и разбъркайте добре до хомогенизиране. Върнете на огъня и варете още 2мин. Добавете ванилията и охладете. Налейте в силиконови формички за бонбони и замразете във фризер.
  Залейте желатина с малко студена вода и оставете да набухне. За шоколадовия мус кипнете млякото заедно с разполовената и остъргана шушулка ванилия. Оставете да престои 20-30мин., да се ароматизира и прецедете. Добавете захарта и меда и нагрейте отново млякото до 50-60С. Отдръпнете от огъня и добавете начупения шоколад, бъркайте до разтопяването му. Добавете набъбналия желатин и разбъркайте. Охладете сместа. Отделно разбийте сметаната до твърда пяна. Добавете я към охладената шоколадова смес. Разпределете муса в силиконови форми за мъфини. От замръзналия карамел оформете по едно топче и пуснете във всяко гнездо, натиснете леко да потъне. Замразете муса за 2-3 часа във фризер.
  През това време пригответе брауни-основата  - изпечете и натрошете лешниците. Разтопете в МВ шоколада и маслото. Разбийте с тел яйцата, захарта и щипка сол, добавете сметаната и ванилията, шоколадовата смес и пресятото брашно. Накрая добавете лешниците. Излейте сместа в застлана с хартия тавичка и изпечете на 180С.Охладете.
  Сглобяване - изрежете от блата кръгове с диаметър равен на диаметъра на муса. Внимателно извадете от гнездата замръзналия мус и го поставете върху основата от брауни. Приберете в хладилника, докато приготвите украсата.
  Разтопете белия и тъмен шоколад. Изрежете ленти от по-дебел найлон с ширина 5-6см и дължина обиколката на формите и нанесете върху тях рисунъка с двата вида шоколад. Оставете за 10-тина мин. леко да стегне. Завийте всяка лента около мини кейка и залепете краищата с тиксо. Приберете отново в хладилник да стегне. Преди сервиране отстранете внимателно найлоновата лента и поднесете.
   Да ви е сладко и красиво!


Адаптирано,с малки изменения от: niksya.ru

четвъртък, 17 май 2012 г.

Норвежки питки

Продукти:
300мл прясно мляко
30г свежа мая(11г суха)
1ч.л.мед
1ч.л.сол
40г краве масло
500г брашно

  Млякото се затопля до 30-35С и в него се разтварят маята,меда и солта.Добавят се разтопеното масло и брашното и се замесва меко,еластично тесто.Поставя се в намаслена купа,покрива се с кърпа или свежо фолио и се оставя на топло(в леко нагрята до 40-45С фурна например) до удвояване на обема.
  Може да поверите замесването и втасването на тестото и на домашната хлебопекарна.
   Готовото,втасало тесто се премесва и разделя на 16 части.Оформят се овални питки и се нареждат в застлана с хартия или намазнена тава.
  Намазват се с леко подсладено прясно мляко и се посипват с маково семе.
Оставят се да бухнат за 20-30мин.С остър нож или бръснарско ножче се правят плитки нарези на втасалите питки.Пекат се в предварително загрята на 180С фурна до зачервяване.
   Добре охладените питки могат да се замразят,а при нужда се размразяват за 1мин. в микровълнова,стават като току що изпечени.
  Чудесни са за сандвичи - солени и сладки или просто вместо хляб!
   Добър апетит!

четвъртък, 10 май 2012 г.

Разхлаждащ десерт

   Чудесен десерт за настъпващите горещини - свеж,разхлаждащ,с аромат на портокали!

Продукти за 6 порции:
400г кисело мляко
200мл течна сладкарска сметана
2-3с.л.захар
за соса:
2 портокала
4с.л.кафява захар

Киселото мляко се разбърква със захарта и се оставя настрана.Сметаната се разбива на плътна пяна,добавя се млякото и се разбива леко.Сместа се разпределя в 6 купички или чашки и се прибира във фризера за поне 2 часа.
  Преди сервиране от единия портокал се изстисква сока,а другия с остър нож се почиства от кората и ципите.Сока се кипва в малка касерола,заедно с кафявата захар.Вари се няколко минути,добавят се филетата портокал и се отдръпва от огъня.
    Десерта се освобождава от формичката* и се обръща в чинийка.Полива се с топъл сос и се поднася веднага.

*Най-лесно това става с помощта на затоплен в гореща вода нож,прекаран по стените на чашката.

                                                                                                                                    Вдъхновител

вторник, 8 май 2012 г.

Ананасово "тирамису"

   Всъщност "тирамису" е силно казано - единственото,което може да свърже този сладкиш с италианския му събрат е използването на бисквити "Савоярди",
всичко друго си е чиста импровизация!
Продукти:
200гр.бисквити "Савоярди"(бишкоти)
1 консерва ананас
3-4с.л.захар за сиропа
1пакетче желатин
200гр заквасена сметана
4-5с.л.захар
200гр прясна мека извара
200мл сладкарска сметана(подсладена)

за заливка:
100гр. шоколад
20-30гр.краве масло
1-2с.л.прясно мляко

или посипка с 2-3с.л.какао

     Отцежда се сока от консервата ананас.От половин чаша вода и 3-4с.л.захар се сварява сироп и се смесва със сока.Бисквитите се топват в тази смес и се редят на един ред в поднос,ограничени от разкопчаващ се ринг(моя е с Д 26см).Отгоре се нареждат парчетата ананас(нарязани или на шайби).
  Заквасената сметана се разбърква със захарта и се оставя,докато се разтопи.Желатина се накисва в малко вода и се разтапя в МВ.Изварата се пасира до гладка консистенция.
Сладкарската сметана се разбива и към нея се добавят заквасената сметана,изварата и накрая желатина.Опитайте за сладост на вкус и добавете още захар,ако не ви е сладко.Излива се половината смес върху наредените бисквити,заравнява се.Отгоре се нарежда втори ред бисквити,топнати в ананасовия сироп.Следва останалата сметанова смес.Оставя се в хладилник за 1 час да стегне.
  За заливката разтопяваме шоколада,маслото и млякото и като поизстине заливаме сладкиша.След втвърдяване отстраняваме ринга.
  При посипка само от какао - отстраняваме ринга и преди поднасяне посипваме през сито с 2-3 с.л. какао.

 * Не съм привърженик на алкохола и затова не добавям,но при желание в ананасовия сироп може да се добави 1-2 с.л. някакъв ликьор.

събота, 5 май 2012 г.

Агнешка плешка запечена върху лозови пръчки

  Агнешко или ярешко по тази рецепта става невероятно вкусно,сочно и ароматно!
Продукти:
1,5-2кг агнешка плешка заедно с ребрената част
глава чесън
морков
няколко стръка зелен лук
джоджен
червен и черен пипер
сол
няколко лозови пръчки
краве масло

Месото се измива и подсушава добре.Отделят се ребрата и се нарязват на порции.Приготвената плешка и ребрата се натриват със сол,червен и черен пипер. 
Моркова и чесъна се режат на тънки жулиени. С остър нож се правят прорези в месото така,че да могат да се пъхнат парченце морков и чесънче.

  
  Така шпикованата плешка се поставя в тава върху кръстосани лозови пръчки,наоколо се нареждат ребрата.Залива се с разтопеното масло и чаша гореща вода и се завива с фолио.
Пече се при 150С около 2,5 часа.
Накрая на печенето се разгъва фолиото,добавя се нарязания зелен лук и наситнения джоджен и се допича до красива коричка.
Месото се получава много нежно,ароматно и вкусно!

   Тази рецепта е една от публикуваните ми в новата книга "Традиционна българска кухня",на издателство "Софтпрес",издадена с подкрепата на Блоговодител и с участието на  кулинарни блогери!Благодаря на "Софтпрес" и Блоговодител!