Блата на тази тортичка е по-известен в руските кулинарни форуми като "шоколад на кипятке" - шоколадов с гореща вода!Комбиниран в торта с крем от сметана и течен шоколад и с глазура от шоколад става истинска наслада за шокоманиаци!
За блата:
2ч.ч. брашно
2ч.ч. захар
1,5ч.л. хлебна сода
1,5ч.л. бакпулвер
4-6с.л. какао(повече какао - по-наситен цвят и вкус,зависи си и от какаото)
2 яйца
1/3-1/2 ч.ч. олио(колкото повече какао сложите,толкова повече и олио)
1ч.ч.пр. мляко
ванилия
1ч.ч. вряла вода
Крем:
400мл течна подсладена сметана
100-150 гр течен шоколад
2-3капки лимонов сок
Глазура:
100г млечен шоколад
2с.л.мляко или течна сметана
1с.л.краве масло
Всички сухи съставки се смесват.В отделна купа разбиваме леко яйцата с
тел,добавяме олиото,и след това на два или три пъти последователно
добавяме от млякото и от сухата смес,бъркайки с лъжица.Накрая наливаме
врялата вода,бързо размесваме и изливаме в разкопчаваща се
форма(22-24см) - предварително намаслена и посипана с галета или
застлана с намаслена хартия.Тестото се получава доста рядко,това да не
ви притеснява.Печем на 180С,за не повече от 25-30 мин.,проверяваме с
клечка за зъби.
За да не спадне блата след изпичане,подпираме с нещо вратичката на фурната,леко открехната и оставяме вътре да поизстине.
След пълно охлаждане разрязваме на два или три блата.Аз разрязах на
три,но единия пласт ми се получи доста тънък и се натроши,та го сложих
по средата в почти насипно състояние.Следващия път ще режа с конец!
За крема - разбиваме сметаната,добавяме течния шоколад(използвах
"Нутела",стоплих го малко в МВ-то за да стане по-течен,по-лесно се
излива),накрая добавяме няколко капки лимонов сок - сметаната се
втвърдява и не спада после между блатовете.
Редим тортата.
За глазурата - начупваме шоколада,добавяме млякото и маслото и стопяваме в МВ,заливаме тортата.
Оставяме да престои в хладилник поне 3-4 часа,а най-добре цяла нощ(за който има здрави нерви).
Много шоколадова торта за заклети шокоманиаци като нас!
източник: ЖЖ
Рецептата и снимките съм публикувала преди години в кулинарен форум,а сега копирам дословно тук,в блога!
Заглавието на тази рецепта ме грабна от пръв поглед - много шоколадова (най-важното) и лесна (малко по-малко важно) и че е вкусна е ясно :)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно! Дали ще се получи добре, ако заменя крема със такъв на д-р Йоткер (имам 2 пакета крем "Парадайз")?
ОтговорИзтриванеРазбира се,че ще се получи!Блата може да се комбинира с крем по желание.
ОтговорИзтриванеСупер торта и много шоколадова, като за моя вкус - точно!:)
ОтговорИзтриванеNa men malko ne mi se poluchi blata, moje bi stana tvarde debel do vse pak q sglobih nqkak si i dovechera shte q vidq kak e stanala, vashiq blat kolko debel se poluchava?
ОтговорИзтриванеИмах изостанал половин литър сметана и реших да я приготвя. Стана страхотно, с изключение на вида, все не мога да го догодя като вас, но не се предавам. Благодаря за рецептата. По този начин сметаната наистина не спада.
ОтговорИзтриванеpolu4i se mnoge vkusna :]
ОтговорИзтриванеТортата става страхотна всеки път, но аз добавям и банани между блатовете :)
ОтговорИзтриванеВ началото се уплаших -блата не се опече. Беше ми нужен още половин час печене, но тортата стана страхотна. Благодаря 😀
ОтговорИзтриванеВ началото се уплаших -блата не се опече. Беше ми нужен още половин час печене, но тортата стана страхотна. Благодаря 😀
ОтговорИзтриванеВ началото се уплаших -блата не се опече. Беше ми нужен още половин час печене, но тортата стана страхотна. Благодаря 😀
ОтговорИзтриване