Страници

четвъртък, 12 април 2012 г.

Руски кулич

   Това е традиционно сладко печиво за празника Възкресение Христово в православна Русия.
Кулича много прилича на нашия козунак,
съставките и вкуса са сходни,разликата е във формата и малко по-различната технология на приготвяне.Куличи се пекат във високи кръгли форми,тестото е по-меко от това за козунак и времето за втасване е малко по-дълго.
   Приготвих за празника малки,порционни куличи -симпатични,
ароматни и много мекички!









Продукти:
250мл прясно мляко
3 яйца
160-170г захар
100г краве масло
15г прясна мая
щипка сол
700-750г брашно
1с.л.коняк
1 капсулка есенция ванилия
настъргана лимонова кора
100г стафиди
100г сушени кайсии и червени боровинки
1 кутийка локум

глазура:
1ч.ч.пудра захар
3-4с.л.лимонов сок

*Всички продукти трябва да са със стайна температура!
*Пресейте предварително брашното два пъти.

  В дълбока купа се налива леко затопленото мляко и в него се разтваря маята и 1с.л.захар.Добавя се по малко от брашното до гъстотата на кексово тесто.Тази смес се завива със свежо фолио и се оставя да набухне максимално,докато увеличи обема си три,четири пъти и започне леко да спада.На мен ми отне около 1ч. и 30мин. на стайна температура.
  В отделна купа се разбиват яйцата и захарта до изсветляване,най-лесно е с миксер.
  Маслото се разтопява и се охлажда леко.
  Към шупналата смес в купата се добавят разбитите яйца,маслото,щипка сол,коняка,лим.кора,ванилията и останалото брашно,колкото поеме за много меко,но нелепнещо тесто.Аз поверих тази задача на машинката и само досипвах брашно.Тестото се оставя да удвои обема си в намаслена купа,покрито с кърпа.
  Сушените кайсии се нарязват на дребно,най-лесно е с кухненска ножица.Заедно със стафидите се заливат с вряла вода да ги покрие за 10-15мин.Отцеждат се,подсушават се и се овалват добре в брашно.Аз добавих и кутийка локум за разкош и защото много го обичаме в такива печива.Нарязан на много ситни кубчета и смесен със сушените плодове.
  Подготвят се формите за печене - може да изпечете кулича в голяма форма,например тенджера или малки,порционни в чашки.Аз използвах най-обикновени порцеланови чаши за кафе,едно метално канче и останалото тесто разпределих в силиконови гнезда за мъфини.На дъното на чашите се постила кръгче намазнена хартия,стените се намасляват и набрашняват.
  Готовото втасало тесто се изсипва на плота,поръсват се стафидите,плодовете и локума и се измесва добре,за да се разпределят равномерно навсякъде.Във всяка чашка се поставя топка от тестото,което да запълва 1/3 до 1/2 от обема на съда.Подготвените за печене куличи се оставят на топло да увеличат обема си.Когато тестото достигне горния край на съда,фурната се загрява до 170С и се слагат да се пекат.Проверяват се с шишче за готовност.Ако отгоре започнат да прегарят,а шишчето излиза все още мокро,отгоре се поставя парче мокра хартия,докато се изпекат.
  Готовите куличи се изваждат внимателно от формите и се оставят легнали,докато се охладят напълно.Приготвя се глазура от пудрата захар и лим.сок и се намазват отгоре.Може да се украсят с перлички или захарни пръчици.













     Пожелавам на всички светли,усмихнати и вкусни празнични дни!

3 коментара:

  1. Много са кокетни, Веси, а съм сигурна - и ужасно вкусни! кога ли ще се наканя и аз да направя...
    Хубави празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,Ети!
    Светли празници и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Пришел домой значит, не евший, захожу к Вам на блог, а тут такая аппетитная сладкая вкуснотень!!! Пойду побалую себя конфеткой ^_^

    ОтговорИзтриване