Страници

понеделник, 26 март 2012 г.

ПЪСТРА РИБЕНА ЯХНИЯ

Продукти:
500-600 гр. риба(шаран,сом,
каракуда,скумрия,
херинга,сафрид,цаца)
1/2ч.ч.винен оцет
1ч.ч. олио
дафинов лист и черен пипер
3с.л. доматено пюре
две кисели краставички
две пиперки(може да са от туршия)
чаша грах
сол
  Почистената ,измита и посолена  риба(ако е едра се нарязва) се нарежда в по-тясна и висока тенджерка,залива се с оцета и олиото,добавят се подправките,похлупва се и се слага на много слаб огън да къкри.В никакъв случай не се разбърква,а само се разклаща леко съда,за да не се раздроби рибата,да остане цяла.След 40 минути се добавя доматеното пюре,нарязаните кисели краставички,чушките и граха.Къкри още двайсетина минути,докато остане само на мазнина.Охлажда се и се прибира в хладилник за 24 часа - костичките на рибата омекват и се топят в устата.
  Яхнийката се сервира студена с бяло вино!

4 коментара:

  1. Тази яхнийка ще опитам непременно :) Изглежда ми много апетитна и си мисля, че ще е по вкуса и на моето семейство:) Благодаря за идеята !:)

    ОтговорИзтриване
  2. Moje li da se sterelizira ?

    ОтговорИзтриване
  3. Прилича на консерва РОПОТАМО от детството ми....

    ОтговорИзтриване
  4. Да, и на вкус много се доближава.

    ОтговорИзтриване