Защо маймунски и защо пица? Начина на подреждане е по подобие на известния сладък Маймунски хляб, а тъй като е солен и с пълнеж, който е подходящ за пица, от там и това име! Идеята за хляба взаимствах от тук, продуктите за тестото и пълнежа са моя импровизация!
Необходими продукти:
20г прясна мая(7г суха)
320мл топло прясно мляко
1с.л.мед
2ч.л.сол
3с.л.картофено пюре на прах
3с.л.олио
4ч.ч.брашно+още малко,ако има нужда
за пълнеж:
каквото ви се намира в хладилника -бекон, шунка, колбас, пушено месо, кашкавал, топено сирене, моцарела, маслини, кисели краставички, може царевица, изобщо всичко по ваш вкус.
за намазняване:
3-4с.л.зехтин
риган или босилек(моя е сух)
чесън на прах
Тестото замесете с машина за хляб, а ако е на ръка в следната последователност - маята разтворете в млякото, добавете меда, олиото, картофеното пюре, солта и пресятото брашно. Замесеното тесто оставете да удвои обема си в намаслена купа, на топло, покрито с кърпа или свежо фолио.
Пригответе форма за кекс, като я намажете обилно с мазнина и поръсите с царевичен или пшеничен грис.
Нарежете продуктите за плънката на малки кубчета.
В малка купичка смесете зехтина с подправките.
С намаслени ръце късайте от тестото топчета с големина на орех, разплескайте в дланта си на питка и сложете малко от плънката. Загърнете като вързопче и потопете дъното му в зехтина с подправки. Наредете омазнените вързопчета във формата за кекс.
Готовият за печене хляб поставете във фурна, загрята на 40-50 градуса, за 10-15мин., след което увеличете градусите на 180С и печете до готовност.
Леко охладен го обърнете на поднос, сипете в купичка малко кетчуп или лютеничка и се насладете на чудесна вечеря ...или закуска!
Добър апетит!
Весе, видях го във фейса това хлебче! Чудесно е!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Даре :)
ИзтриванеЧудесен е станал хляба!Толкова пухкав, ароматен...и със сигурност много вкусен!Някой ден ще го пробвам,ама то кое по-напред?:)
ОтговорИзтриванеСлънчев ден ти желая,Веси!
Пробвай го,Мира,у нас много се хареса.
ИзтриванеУсмивки и много топлина и на теб!
Весе, убийствен хляб! Преди време бях решила да правя такъв, но не ми се ровеше много и така и не намерих добра рецепта...сега вече ще имам предвид къде е!
ОтговорИзтриванеВкусен уикенд!
Мария
Много е вкусен,Мари,пробвай го!
ИзтриванеСлънчев и усмихнат уикенд и на теб!
Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеСтрахотен е станал - много изкушаващ!
ОтговорИзтриванеОтгога се каня освен сладкия вариант да пробвам и соления, но все не му идваше реда. Сега съм още по-изкушена даго опитам и солен.
Сърдечен поздрав!
Божичко това изглежда страшно вкусно. Не бях чувал за "маймунски хляб", но определено искам да си направя подобна вкусотия.
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно, ще пробвам рецептата непременно. Тъй като съм алергична към меда, ще сложа малко захар...Благодаря за идеята! Много е хубаво да се разменят рецепти - човек се учи докато е жив! Слънчево настроение!
ОтговорИзтриванеНай сполучливата рецепта!
ОтговорИзтриване