вторник, 30 август 2011 г.

Замразени малини за украса

   Представям ви начин за замразяване и съхранение на дребни,нежни плодове - малини,ягоди,къпини,черници,които после могат да се ползват за украса на сладкиши.Замразени по този начин, запазват по-добре формата си и не се разкашкват толкова при последващо размразяване.
   Малините се измиват внимателно и се оставят на кухненска хартия да се подсушат.Насипват се в плоска чиния или поднос,на един ред.Поставят се във фризера за 2 часа.
   Замръзналите малинки се насипват в кутийки или найлонови пликове,аз предпочитам плик,заема ми по-малко място.От плика,с помощта на сламка се издърпва въздуха и се завързват.
   Готовите пакетчета се прибират във фризера за съхранение.


неделя, 28 август 2011 г.

Руло с бита сметана и шоколад

   Тук видях този интересен начин за оформяне на блата.Много ми хареса и реших да опитам,но не в торта,а като го завия на руло.Продуктите за блата са по изпитана рецепта от старите тефтери,като добавих само какаото.
Продукти:
4 яйца
8с.л.захар
2с.л.вода
7с.л.брашно
1с.л.какао
1п.бакпулвер
1 ванилия
за пълнежа:
300мл.сладкарска сметана
1-2с.л.захар
3-4капки лимонов сок
50гр.шоколад
за глазиране:
1ч.л.желатин
50мл сок от компот

   Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до сгъстяване и побеляване.Добавя се водата и разбиването продължава още малко.Сместа се разделя на две равни части.В отделна купичка се пресяват 4с.л.брашно с половината пакетче бакпулвер,а в друга купичка 3с.л.брашно,1с.л.какао и останалия бакпулвер.Всяка част от яйчената смес се разбърква внимателно с брашняната смес.Получените теста се изливат в сладкарски пошове или ползвайте найлонови пликове,както направих и аз.Голяма правоъгълна тава се застила с хартия.Отрязва се връхчето на плика,да се получи отвор 1см и се шприцоват диагонални линии,на разстояние 1,5см,първо с какаовата смес,а след това празните ивици се запълват с бялата смес.Като за първи опит ми се получи сравнително равно :)))).Пече се в загрята на 200С фурна 1-2мин,след което са намалява на 160С още 4-5 мин,докато започне леко за порозовява.
  Изважда се готовия блат,обръща се върху влажна или наръсена с малко захар кърпа и се отстранява хартията.Тук следва да изберете коя страна да ви е външна за рулото,долната,която е към хартията е с по-равни линии,но аз в това време водех оживена дискусия,на съвсем странична тема и обърках коя страна ще ми е външна и го завих по навик така както си беше,т.е. горната страна ми остана външна.Но вие може да изберете и да обърнете блата,след което се завива на руло,заедно с кърпата и се оставя да изстине.
   Сметаната се разбива,аз добавям 1-2с.л.захар допълнително,защото не ни е достатъчно сладка и няколко капки лимонов сок за устойчивост.Накрая се настъргва шоколада и се разбърква.
   Добре изстиналия блат се разгъва,намазва се със сметаната и се завива отново на руло.
   Желатина се залива със сока и се оставя да набъбне.Сместа се затопля леко в МВ,да се стопи напълно желатина,оставя се да се охлади и с четка се глазира рулото.Престоява 1 час в хладилника и е готово!
    
Да се похваля и с още една получена награда,много ценна,от Федора :



  Благодаря ти,Инче,голяма чест е за мен да бъда получател на тази награда!Благодаря от сърце!


Изпробвано и споделено:
                                            От Петя Цанкова!
 От Хатидже Алиосман

четвъртък, 25 август 2011 г.

Най-бързите малосольные(солени) краставички

  Опитвали ли сте т.н. "слънчеви"(по руски малосольные) краставички?Тези,които се приготвят за бърза консумация през лятото,от по-едри корнишони и втасват оставени в саламура на слънце?Много са вкусни,леко солени,ароматни,хрупкави!
   Краставичките по тази рецепта,макар,че това даже не може да се нарече рецепта,а по вярно си е метод на осоляване,са готови за има-няма 2-3 часа и много напомнят на вкус на "слънчевите":
 

   Приготвяте си по-здрав найлонов плик,1 кг.измити корнишони,1с.л.морска сол,2-3 скилидки чесън,зърна чер пипер,съцветия и клонки копър.Отрязвате връхчетата на краставичките,поставяте ги в плика,добавяте солта и подправките и завързвате здраво.За по-сигурно може да сложите завързания плик в още един и отново да завържете.Разтръсквате хубаво съдържанието и прибирате в хладилника.Като се сетите,отвреме на време,отново разтръсквате краставичките или само ги обръщате да се размесят.След 2-3 часа опитвате резултата с чаша изстудено питие по ваш вкус и избор!

   А сега да споделя и поредната получена награда,от Дарито Кокона ! Благодаря от сърце за чудесната награда,Даре!



  • целта на наградата е да се популяризират нови и/или не толкова известни блогове, с огромни количества почитатели и последователи
  • в поста трябва да се копира наградата и указанията към нея
  • трябва да се посочи линк към блога на човека, който те е номинирал със съответната награда. 
  • трябва да оставиш коментар в блога на този, който те е номинирал, за да го информираш, че приемаш наградата и на свой ред да оставиш линк към твоята публикацията, отнасяща се до наградата. .
  • трябва да се изберат между 3-5 блога, на които да предадеш наградата. Към всеки от блоговете се посочва линк. Чрез коментар в избраните блогове се информират получателите на наградата. Те на свой ред трябва да изпълнят гореизброените условия. :))
      На свой ред споделям наградата с:
Катерина и Наслада с Катерина!
Павлина и Сasaperfetta
Здравка и Черпак с мерак
  

сряда, 17 август 2011 г.

Окрошка

   Лятото е към края си,но се надяваме да ни дари с още не малко слънчеви и топли дни!
А аз продължавам поредицата от рецепти за студени летни супи - след Розова супа ,САЛМОРЕХО(Салморейо) - SALMOREJO  , Авголемоно  и Прясол от пържена риба  днес ви предлагам да опитате и окрошка,руска студена супа,далечен братовчед на нашия таратор,но с много по-богат набор от съставки.На пръв поглед може да ви се стори абсурдно - яйца,месо,зеленчуци,лук,подправки и всичко в една купа,но всъщност е доста вкусно и засищащо.
   Окрошката може да се приготви с кефир(айрян),с бял квас,с разсол от кисели краставички и дори има рецепти с бира.Подправя се с горчица,сметана или настърган хрян.Представям ви най-лекия вариант,с най-семпъл вкус - лятна окрошка.Аз я заливам с айрян,добре изстуден,с няколко бучки лед в каната.
 И така продуктите:
твърдо сварени яйца,нарязани на кубчета
колбас,сварено месо или шунка,също на кубчета
краставица,обелена,на кубчета
репички,на кръгчета
зелен лук,копър или магданоз
Тук към продуктите може да включите и сварен картоф,но и без него е вкусно,а и по-леко.
Всичко се смесва и разпределя по купичките.Отделно се приготвя айрян със сол,добавя му се лед.Окрошката може да се залее предварително и да се остави в хладилник,а може да се залее и непосредствено преди консумация.На мен втория метод ми харесва повече.




 

събота, 13 август 2011 г.

Лимонов сладкиш с извара и праскови

   За любителите на извара в сладкишите!Може да се каже,че десерта е почти диетичен,ако не считаме 3-те лъжици грис - захарта е заменена с подсладител и е без мазнина. Обикновено го приготвям без праскови,но този път реших да експериментирам.Ароматните праскови чудесно допълниха лимоновия вкус!

Продукти за кръгла форма с Д-24см.
4 яйца
3ч.л.течен подсладител(или 100-150гр.захар)
500гр.прясна,безсолна извара,рикота или Keso
1п. бакпулвер
1п.ванилия
кората от един лимон
сока от половин лимон
3с.л.грис
2-3 добре узрели праскови.
   Яйцата се разбиват на пяна.Изварата се претрива през сито или се пасира,за да няма бучки.Лимона се измива с топла вода и сапун.Настъргва се жълтата част от кората,изцежда се сока от половината лимон.Прасковите се обелват и се нарязват на малки кубчета.
   Всички продукти се разбъркват.Излива се в намазана с мазнина и поръсена с брашно форма.Пече се в предварително загрята фурна, на 180С(160С с конвекция) около 40 мин.
   Престоят от няколко часа в хладилник му придава още по-наситен вкус и аромат!

петък, 12 август 2011 г.

Пълнени картофи на фурна

  Вкусни,красиво препечени,с нежна кашкавалена/сиренена/сметанова/месна вътрешност ... вариантите на тези картофки са стотици.Няма да давам точни пропорции,само начина на обработка и печене.За гарнитура или като самостоятелно ястие,щом е картоф,за нас винаги е вкусно!
 
По един среден картоф за порция
кашкавал
топено или пушено сирене
свежо сирене или моцарела
майонеза
подправки и сол на вкус и каквито обичате.
   Използвам фурната когато пека нещо друго,да метна в нея и няколко картофчета,измити,подсушени и надупчени на няколко места,завити с алуминиево фолио.Оставям ги,докато омекнат напълно.
  Готовите изпечени картофки издълбавам с лъжица,така,че да се получат подобия на купички с тънки стени,запазвам фолиото под картофа,за по-голяма устойчивост и да не потече плънката в тавата.
   Издълбаната картофена маса смесвам с няколко лъжици майонеза и различни настъргани сирена и кашкавали.Тук може да включите фантазията си и да добавите освен сирена и някакво месо - сварено пилешко,колбаси,бекон или каквото предпочитате,или гъби,маслинки,царевица.
  Картофените чашки се напълват с приготвената смес и се запичат под горен реотан до златиста коричка.
   От сместа за пълнене остава известно количество,което не се събира в картофите - може да я сложите направо на купчинки до тях,да напълните разполовени пиперки или да я сложите на малки филийки хляб и да запечете заедно всичко.

 Добър апетит!

неделя, 7 август 2011 г.

ТОПЧЕТА ОТ ТИКВИЧКИ С МЛЕЧЕН СОС

   2 малки млади тиквички се настъргват,посоляват и се оставят за поне 30 мин.,след което се изстискват много добре от сока.Накисва се една филийка сух хляб,изстисква се.Замесва се с тиквичките едно яйце,хляба,бучка сирене,нарязан магданоз,пресован чесън,млян черен пипер.И накрая се ръси галета,докато сместа стане подходяща за оформяне на меки топчета.
Загрява се олио(фритюрник),с мокри ръце се оформят топчета с големината на орех и се пържат на среден огън.Изваждат се на хартия да се отцедят,макар че не поемат много мазнина.
Млечно-чесновия сос всеки знае как се приготвя - чесънче,кисело мляко,малко от препърженото олио,сол,копър,който обича.
Да ви е сладко!

събота, 6 август 2011 г.

Погача "Гербер"

Продукти за средно голяма погача:
30гр. прясна мая
1с.л.захар
1с.л.брашно
300мл.прясно мляко
3-4с.л.олио
2яйца
1,5ч.л.сол
около 750гр.брашно
плънка:
2яйца
200гр.сирене
половин стрък праз
за намазване:
1жълтък

  Забърква се маята,1с.л.захар,1с.л.брашно и 50мл.топло прясно мляко и се оставя сместа да шупне.
  Пресяваме около 750гр.брашно,правим кладенче и наливаме шупналата мая,още 250мл.мляко,3-4с.л.олио ,2 яйца,1,5ч.л.сол.Замесваме меко,пластично тесто и оставяме на топло да втаса два пъти(след първото бухване премесваме и оставяме да се надигне още веднъж).
  Приготвяме плънката като размачкваме 200гр.сирене с две яйца и ситно нарязан половин стрък праз(ако няма праз може да се добави зелен лук,спанак,лопуш и даже магданоз).
  Готовото втасало тесто делим на три равни части и разточваме всяка на кръг с големината на тавата в която ще печем(с диаметър 30-32см).Намазваме дъното с олио ,слагаме първия пласт тесто и намазваме с половината плънка.Отгоре застиламе втория разточен лист и останалата плънка.Най-отгоре покриваме с третия лист.

   По средата на тавата слагаме чаша обърната наопъки и притискаме леко.С остър нож нарязваме лъчове от чашата към края на тавата(9-10-12).Всеки един отрязан сектор усукваме 1-2 пъти.   Оставяме погачата да втаса,намазваме с разбит жълтък и печем на 180С до зачервяване.
  Да ви е сладко!

 На снимките погачата ми е само със сирене и яйца! 

петък, 5 август 2011 г.

Сладко от динени корички и цукати


      На килограм кори - 1,2 кг захар, 3 ч.ч. вода, 1лимон,ванилия,кардамон (по желание).

   Динените кори се почистват старателно от розовата част,като се остъргват с лъжица.Външната кора се обелва(аз ползвам картофобелачка).Нарязват се на фигурки с къдрав нож. Готовите,почистени корички се накисват във варна вода,ако няма вар - към водата се добавят 3 ч.л. хлебна сода.Изкисват се 6-8 часа.Изплакват се в няколко води. От половината захар и водата се сварява сироп,пускат се корите и се варят 20 мин.Дръпват се от огъня.След 8 часа се добавя останалата захар и се кипва отново.Още 8 часа отлежаване.Отново кипваме сместа,добавяме лентички лимонена кора(отново с картофобелачката),изцедения лимонов сок,ванилията и кардамона. Охлаждаме и разсипваме по бурканчетата. От полученото сладко може да отцедим коричките,да ги подсушим на хартия за печене и се получават цукати - аз ги използвам за украса на сладкиши и торти или просто като бонбонки(много напомнят някогашните "Лимонови резанки").

Индийски питки Наан


Продукти:
2ч.брашно,
1ч.л.суха мая,
1ч.л.сол,
1ч.л.захар,
щипка хлебна сода,
2с.л.олио,
2 1/2с.л.кисело мляко,
3/4ч.ч.топла вода.

   Замесва се меко тесто,което се оставя да втаса.Разделя се на топки с големина на яйце.Всяка топка се разточва до 1см дебелина.Питките се пекат на 250С,на камък за хляб.Готовите Наан се намазват с разтопено масло.


  А това е сайтът на Манжула ,нейната индийска кухня и много разбираемо видео с рецептата и начина на печене в домашни условия на Наан!

сряда, 3 август 2011 г.

Почти крамбъл с праскови и червено френско грозде

   Всички знаем как се приготвя крамбъл - плодове и трохички от брашно,захар и масло.А аз както винаги,търсейки лесния начин,измених малко на традиционната рецепта и приготвих крамбъла с ... бисквити.Лесно и вкусно,а вариациите с аромата и вкуса на хрупкавата коричка са много - колкото и видовете бисквити!

Необходимите продукти за 4 порции:
2-3 праскови,
шепа червено грозде,
1/2пак.чаени бисквити,
1/2пак.масло,
захар или мед на вкус.

   Формичките се намазват обилно с масло.Прасковите се нарязват и разпределят в тях.Разпределя се и гроздето,почистено от чепките.Посипват се със захар на вкус,може да се използва и мед,а ако плодовете са сладки даже и без нищо.
    Останалото масло се стопява и се смесва с натрошените бисквити,да се получат трохи.Посипват се върху плодовете.Крамбълчетата се запичат в загрята фурна 20-25мин.


     Много е вкусно с топка сладолед!














понеделник, 1 август 2011 г.

Бързо мариновани патладжани (Melanzane marinate)

3 патладжана
2-3 скилидки чесън
1ч.ч.оцет
1ч.л.сух риган
зехтин
сол
люта чушка(по желание)

    Патладжаните се обелват и нарязват на жулиени.Възварява се маринатата от оцета и 2ч.ч.вода.Когато заври се пускат нарязаните патладжани и се вари 7-8мин.Изваждат се с решетеста лъжица,посоляват се на вкус,поръсват се с ригана,пресования чесън и наситнената люта чушка,и се заливат със зехтин.Престояват 30 мин. и са готови!
  Могат да се съхраняват в хладилник до 1 седмица,в затворен съд.

Сладкиш с плодове и нежен крем

   В сезона на плодовете сме и не мога да не споделя с вас тази рецепта.Сладкиша се получава наистина много нежен,сравнително лек и мнооого вкусен.Ако подберете и плодове,които най-обичате насладата ще е пълна!

Продукти за тестото:
75гр.меко масло или маргарин
50мл захар
1 яйце
150мл брашно
1ч.л.бакпулвер
1 ванилия

500гр. плодове по избор - вишни,череши,праскови,кайсии,сливи,нектарини - обезкостени,по-едрите нарязани на парченца
 заливката:
2 яйца
50мл захар
150гр прясна извара(може и без нея)
150мл заквасена сметана
2с.л. лимонов сок

Форма(кръгла,по възможност керамична или стъклена) - 22-24см.

   Мекото масло и захарта се разбъркват добре,добавя се яйцето,брашното,бакпулвера и ванилията.Забърква се не много гъсто тесто.Изсипва се в застлана с хартия форма и с мокри ръце се разстила по цялото дъно,като се оформя лек борд.
   Плодовете се почистват от костилки,нарязват се,ако са по-едри и се нареждат отгоре.
   Изварата и сметаната се пасират до гладък крем.Яйцата и захарта се разбиват с миксер,добавя се на части изварения крем и лимоновия сок.Излива се върху плодовете.
   Сладкиша се пече при 175С - 30-40мин. докато леко се зачерви отгоре.В средата може да ви се стори суров,трептящ като желе,но после като изстине стяга.

      А освен рецепта, с радост споделям и още една получена награда - от Таня ,която води много вкусен и подреден блог,с прекрасни и интересни рецепти!
    БЛАГОДАРЯ,Танче,за чудесната награда!

    Отскоро съм в тази блогосфера и все още не съм много наясно как се споделят тези награди и каква е традицията,но ще се огледам и ще се включа и аз подобаващо!