Страници

вторник, 8 ноември 2011 г.

Ръжени хлебчета

   Много обичам ръжен хляб,но рядко попадам на наистина вкусен и истински такъв!И когато си намеря хубаво ръжено брашно,бързам да си опека домашен,като тези ръжени питчици,които ми се получиха много вкусни и ароматни.А какви хубави спомени извикаха в съзнанието ми .... весело детство,потракващия звук на влака,койки на два етажа,уханна черна буханка,купена от първата спирка след границата,масло,сельодка и горещ  черен чай ... ех,спомени,спомени ...
 Необходими продукти за 4-5 малки хлебчета:
250мл течност(топла вода,суроватка,бито мляко)
1ч.л.захар
1пак.суха мая
1ч.ч. пшенично брашно

1 яйце
1ч.л. с връх сол
1с.л.мед
1/2ч.л. смлян ким
3с.л.краве масло или олио
ръжено брашно,колкото поеме до меко тесто

    От бялото брашно,маята,захарта и топлата течност(аз използвах бито мляко,избивах си масло и събрах оставащото мляко за печива) се забърква кашица и се оставя да шупне.
    Яйцето,солта,меда и разтопеното масло или олиото се разбъркват.Добавя се шупналата смес,кима и се сипва по малко ръжено брашно,докато се замеси меко тесто.Оставя се покрито с кърпа,на топло за 1 час.Ръженото тесто не се надига много,но се усеща как се отпуска и става пластично.
  Разделя се на 4-5 части,всяка топка се разплесква до 1-1,5см.Отгоре се набраздява с опакото на ножа на ромбчета.Оформените хлебчета се оставят,докато загрее фурната на 160-170С и се пекат до леко зачервяване.
   

    Хлебчетата са много трайни,дълго време не изсъхват и остават все така ароматни!



 
   И най-вкусната закуска - ръжено хлебче,прясно масло и слабосолена херинга!Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. El pan centeno es lo mejor ,luce exquisito y muy bello,me encantan tus recetas,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  2. Muchas gracias!
    Usted es siempre bienvenido a mi blog!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също много обичам ръжени хлебчета, а твоите изглеждат чудесно :) Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Боре!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, ако го направя с брашно микс грахам - 60% и ръжено 40% дали ще ми се получи?
    Мая

    ОтговорИзтриване