Необходими продукти за 4-5 малки хлебчета:
250мл течност(топла вода,суроватка,бито мляко)
1ч.л.захар
1пак.суха мая
1ч.ч. пшенично брашно
1 яйце
1ч.л. с връх сол
1с.л.мед
1/2ч.л. смлян ким3с.л.краве масло или олио
ръжено брашно,колкото поеме до меко тесто
От бялото брашно,маята,захарта и топлата течност(аз използвах бито мляко,избивах си масло и събрах оставащото мляко за печива) се забърква кашица и се оставя да шупне.
Яйцето,солта,меда и разтопеното масло или олиото се разбъркват.Добавя се шупналата смес,кима и се сипва по малко ръжено брашно,докато се замеси меко тесто.Оставя се покрито с кърпа,на топло за 1 час.Ръженото тесто не се надига много,но се усеща как се отпуска и става пластично.
Разделя се на 4-5 части,всяка топка се разплесква до 1-1,5см.Отгоре се набраздява с опакото на ножа на ромбчета.Оформените хлебчета се оставят,докато загрее фурната на 160-170С и се пекат до леко зачервяване.
Хлебчетата са много трайни,дълго време не изсъхват и остават все така ароматни!
И най-вкусната закуска - ръжено хлебче,прясно масло и слабосолена херинга!Да ви е сладко!
El pan centeno es lo mejor ,luce exquisito y muy bello,me encantan tus recetas,abrazos grandes.
ОтговорИзтриванеMuchas gracias!
ОтговорИзтриванеUsted es siempre bienvenido a mi blog!
Аз също много обичам ръжени хлебчета, а твоите изглеждат чудесно :) Поздрави :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Боре!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Здравейте, ако го направя с брашно микс грахам - 60% и ръжено 40% дали ще ми се получи?
ОтговорИзтриванеМая