Страници

вторник, 27 септември 2011 г.

Tarte Tatin - с ябълки

    Класически френски десерт, който може да се приготви с различни плодове - ябълки, круши, праскови ... Може да се приготви с ронливо маслено тесто, домашно многолистно тесто или както аз направих - с готово бутер тесто. В някои рецепти плодовете се подреждат красиво, за по-добра визия, но аз нарязах ябълките на малки парченца и те се "подредиха" напълно хаотично, но от това изобщо не пострада вкуса и не остана неизяден сладкиш!




Продукти за тавичка с Д 22см:
5-6 средно големи ябълки
100г захар
50г краве масло
400г - малка опаковка бутер-тесто
   Ябълките се почистват от кората и семенната част и се нарязват на парченца. В тавичката, която сте избрали или ако имате тиган, който може да се постави във фурната се разтопява маслото и се добавя захарта.
Нагрява се до карамелизиране, като периодично се разбърква.
Добавят се ябълките и се задушават в сока, който си пускат 15-20 мин. Не трябва да омекват много, нека останат леко хрупкави. Тавичката се дръпва от огъня.
От размразеното тесто се изрязва кръг с точния диаметър на съда и се поставя върху ябълките. Набожда се с вилица.
Тартът се поставя в предварително сгорещена до 180С фурна. Запича се до златисто-кафяво.
Готовият сладкиш се охлажда съвсем леко и се обръща на поднос. Внимавайте да не се изгорите с карамеления сос!

Сервиран топъл, с топка сладолед е просто великолепен!
Да ви е сладичко!




11 коментара:

  1. ВЕСИ ,малеее...каква вкусотийка си ни показала пак ...
    Много хубава, бърза ,лесна и икономична рецепта такива много ми допадат ,отива в раздел чакащи...:))))
    Сърдечни прегръдки миличка.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравче,наистина е много лесен и толкова вкусееен...Благодаря ти!Поздрави и пожелания за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Мале страхотна вкусотия, даже мисля, че ще го пробвам с различни плодове, и веднага ще докладвам :))))
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. ВЕСИ когато имаш време намини при мен има награда за теб.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглежда, Веси!
    Май е време да го направя, вместо само да му се каня :)

    ОтговорИзтриване
  6. Веси, много хубав сладкиш! Направих салатата с печен лук и пиперки, страхотна е, като за диета даже!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна идея! А аз се чудех какво има отдолу:)Непременно ще го направя!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Весичка,чуден е и в този вариант тарт Татен,с бутер тесто!Аз съм му фен и приветствам всякаква рецепта с него!Много апетитен и ароматен,разкош!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели,обезателно сподели как ти се е получило!
    Здравче,благодаря ти,мила,с удоволствие ще приема наградата!
    Пепи,лесен е,вкусен е и изобщо не му се чуди! :))
    Жани,благодаря ти и много се радвам,че салатата ти е допаднала,наистина става и за диета :)
    Траяна,няма да съжаляваш,много вкусно-карамелено е!
    Еликсирче,и ние му станахме фенове на тарта,заслужава си!

    Хубав,слънчев и усмихнат ден,момичета!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Веси, много хубав Татен се е получил! Изглежда много примамливо!
    Поздрави и хубав остатък от седмицата!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен сладкиш! Планувам го за идната седмица и вярвам,че ще свърши за броени минути.
    Добре,че ви има всички вас, да изкушавате "мало и голямо".

    ОтговорИзтриване