Страници

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Аржентински бисквити (Alfajores argentinos.)

   И още едно предложение от чуждестранната кухня - Алфахорес.Много приятни,меки бисквитки с царевично брашно или нишесте,слепени с Дулсе де лече(варено кондензирано мляко) и оваляни в кокосови стърготини или бадеми.За произхода на тези бисквитки спорят аржентинци и уругвайци,но какво значение има чии са щом са тооолкова вкусни!
Дозата е за около 12 слепени бисквити:
100гр.краве масло
3/4ч.ч.захар
1яйце
1жълтък
1ч.ч.пшенично брашно
1ч.ч.натурално царевично нишесте или фино царевично брашно
1ч.л.бакпулвер
2 ванилии
настъргана лимонова кора и 1ч.л.коняк(не е задължително)

За слепването:
Дулсе де лече(варено кондензирано мляко,сгущенка)
кокосови стърготини или смлени бадеми

Размекнатото масло се разтрива със захарта,добавят се яйцето,жълтъка,ванилията и лим.кора,коняка.
Брашното и нишестето се смесват с бакпулвера и внимателно се замесва меко тесто.Оставя се в хладилник най-малко за 30мин.
Загрява се фурната до 170-180С.
   Студеното тесто се разточва до 1см. дебелина и се изрязват кръгчета с Д 5-6см.Внимателно се пренасят на застлана с хартия тава.Запичат се за 10мин.,но на 5-6минута може да ги проверите,ако дънцето е започнало да се зачервява - вадете ги.Отгоре трябва да останат бели(подобно на нашите масленки)за да са мекички.Докато са още топли се пренасят внимателно на решетка да се охладят.
Слепват се две по две - на едната бисквитка сипвате чаена лъжичка Дулсе,притискате отгоре с друга бисквитка.Отстрани също се намазват и се овалват в кокосовите стърготини.
Съхраняват се в хладилник и били доста трайни,но у нас не можем да го изпробваме това твърдение по обясними причини!

източник 

Изпробвано и споделено:

                                          От Виолета Демирева

5 коментара:

  1. Я, както обичам бисквити...много, много добро попадение!!!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави бисквити!И с това карамелено кондензирано мляко.....ммм!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Весе,записвам си рецептата да ги пробвам и аз!Имам спомен,че някъде гледах нещо подобно,но сега не мога да се сетя къде точно.
    Аз обаче ще ги слепя с някакъв конфитюр или шипков мармалад/леле,от дете не съм яла от него/,че не обичам Дулсе.

    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Весичка, скоро бях мернала някъде рецептата на тези изкушаващи бисквитки, но след твоето представяне вече ще ги направя, няма как, а и както вкъщи всички обожаваме Дулсе де лече, направо двойна доза ще забъркам...
    хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се,че ви харесват бисквитките,момичета!
    Еликсирче,с каквото и да ги слепиш,ще са вкусни и мекички.
    Мариета,правилно си се ориентирала към двойната доза :)) иначе няма да стигнат :)
    Усмихнат и цветен ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване