четвъртък, 24 март 2011 г.

Алмойшавена-ALMOIXÀVENA (MOIXÀVENA)


       Представям ви тази сладка закуска, с трудно за произнасяне име, която миналото лято беше хит по испанските кулинарни форуми - бърза, лесна, много вкусна и засищаща.
Продуктите са дадени в грамове, даже и течностите, но аз не се задълбочавам толкова и ми се получава чудесно - меря течностите в мл.

200гр.вода
100гр.олио
130гр.брашно
4 яйца
свинска мас(може и без нея)
захар и канела за посипване
щипка сол

  Приготвя се парено тесто като за еклери - кипват се водата, солта и олиото, дръпва се от огъня, изсипва се наведнъж брашното и се бърка, докато започне да се отделя от стените на съда. Охлажда се леко и едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква добре след всяко яйце. Получава се еластично, гладко тесто.

  Застила се голяма тава с хартия за печене, като се намаслява леко, изсипва се тестото и се разстила с помощта на шпатула или широк нож на много тънък слой, затова използвайте най-голямата си тава или разделете тестото в две тави. Отделно се смесват захарта и канелата и се посипва обилно. Най-отгоре се слага свинската мас на много малки парченца, ако нямате или не я харесвате може да я пропуснете.




Запича се в загрята фурна - 180С, за 35-40 мин. Много интересно се надига на вълни и заема причудливи форми. Пече се докато покафенее и подсъхне коричката.
   Нарязва се на парчета,най-лесно това става с кухненска ножица и ...добър апетит!
  
 

4 коментара:

Unknown каза...

Може ли свинската мас да я заменим с краве масло?

Анонимен каза...

Силно съм впечатлена от резултата. Ликвидирахме го ей така, докато го опитвахме. И наистина трябва да се посипе със захар ОБИЛНО. следващия път ще си измеря и някакво количество.
Браво, Веси!

Галя Давидова каза...

а това чудо може ли да се направи солено със сирене например и шарена сол, или си е пригодено за сладко да е?!

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

И на мен ми изглежда лесно и вкусно, ще пробвам!Благодаря, Веси!